Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Běšinech oslavili 120 let od svého založení, obdrželi i obraz svatého Floriána

Stará zažloutlá fotografie zakládajících členů hasičského sboru v Běšinech shlíží ze stěny tamní hasičské zbrojnice na veškeré dění ve sboru už od roku 1920. Hasiči si této fotografie, pamětní knihy sboru z roku 1893 a historického praporu z roku 1923 váží. Prý si těchto památek cení natolik, že je opatrují jako cenný poklad.

„Je to kus naší historie, a tak je třeba vše zachovat i pro příští generace," říká starosta Sboru dobrovolných hasičů v Běšinech František Petrželka.

O víkendu v rámci oslav 120. výročí trvání sboru hasiči ukázali veřejnosti své poklady a další historické fotografie.

A slavilo se opravdu ve velkém. Nechyběl slavnostní průvod obcí s historickými prapory zúčastněných sborů, položení věnce u památníku obětem světové války, ale i ukázky starých hasičských stříkaček na hřišti, kde se konala hasičská soutěž i slavnostní ceremoniál s předáním vyznamenání zasloužilým členům sboru.

„Naše organizace má v současné chvíli 90 členů. Pochlubit se můžeme tím, že máme 57 mužů, 18 žen a 15 dětí. Ti nám dělají velikou radost především na soutěžích, kde si vedou velmi dobře a svými výsledky reprezentují jak náš sbor, tak obec Běšiny," informuje starosta hasičů.

Hasiči obdrželi i obraz svého patrona sv. Floriána. Ten sboru osobně namaloval a předal Václav Toman z SDH Záhorčice. „Malování je mojí láskou stejně jako hasičina. A tak jsem běšinským hasičům poděkoval svým obrazem za pozvání na jejich oslavy," uvedl Toman.

Hasiči si mohli na slavnostech zakoupit i pamětní odznak, vydaný sborem ke zmíněnému výročí. K slavnosti v Běšinech vyhrávala dechová kapela Skalanka.

Sdílet