Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Šumburku hořel zahradí domek, sedm králíků uhořelo

Odpoledne byl hasičům na tísňovou linku 112 ohlášen požár zahradního domku se seníkem v obci Tanvald – Šumburk. Jako první dorazili na místo po pěti minutách od ohlášení profesionální hasiči z Tanvaldu.

Přestože byl jejich příjezd velmi rychlý, celý objekt nalezli zasažený plameny. Na požár hasiči ihned nasadili dva útočné proudy C. „Před příjezdem jednotky majitel objektu evakuoval ven zvířectvo jako kozy, slepice. Sedm králíků se už zachránit nepodařilo," popsal velitel zásahu tanvaldských profesionálů pprap. Karel Bukvic.

Jak pokračoval, po příjezdu dobrovolných jednotek SDH Tanvald Šumburk a SDH Desná byl nasazen další útočný proud C a byla zřízena dálková kyvadlová doprava vody. Objekt se nacházel v zahrádkářské kolonii a podařilo se zabránit rozšíření požáru na okolní objekty. Celý zásah znesnadňovalo velké množství uskladněného sena, které muselo být postupně vynášeno a následně dohašováno.

Střešní konstrukci bylo nutné také rozebrat a dohasit. Pomocí termokamery byly vyhledávány další skrytá ohniska požáru a zásah byl zcela ukončen po čtyřech hodinách. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčina požáru byla nedbalost při svařování střešní krytiny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet