Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské cisterny při jízdě k požáru zastavilo hned několik překážek

Dne 13. 12. 2007 v 10:22 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Letná došlo k požáru pokoje v rodinném domě.

Už cestou k místu zásahu museli hasiči řešit několik překážek. V úzkých uličkách klasické zástavby baťovských domků nejdříve jeden ze zásahových vozů poškodil kontejner na zimní posyp, několikrát museli hasiči odstavit popelnice ze silnice a nakonec museli i jedno vozidlo odstavit desítky metrů od požáru, a to vlivem zaparkovaných osobních aut.

Při příjezdu byl vidět stoupající kouř z horního patra a střechy rodinného domu. Velitel zásahu nechal bleskově rozvinout dva proudy vody a požární útok vedl jak vnitřkem domu, tak i z balkonu. Hasiči pronikli do patra a v dýchacích přístrojích začali hasit. Snahou byla rychlá lokalizace a zabránění rozšíření požáru do dalších místností a na střechu.

Sražení plamenů v místnosti trvalo hasičům asi dvacet minut. Následná likvidace požáru byla hlášena až před polednem. Dům byl postupně odvětráván přetlakovou ventilací, byly vynášeny zničené věci z pokoje a částečně byly strženy i prohořelé stropy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil značnou část vybavení jednoho pokoje a kouřem byly zasaženy i další místnosti v domě. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena předběžně na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 500 tis. Kč.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Vyšetřovatel hasičů si na pomoc přizval kriminalistického technika policie, ale také speciálně cvičeného psa na vyhledávání stop na místě požáru.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet