Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Welzlův kvadriatlon má roce 2014 také kategorii pro profesionální a dobrovolné hasiče

Na koupališti v Zábřehu se na konci července – 26. 7. 2014 – uskuteční již čtvrtý ročník závodu Welzlův kvadriatlon. Letos byla vypsána i kategorie pro hasiče.


www.welzluvkvadriatlon.cz


Běh: hromadný start, 3km kolem řeky Sázavy, v průběhu se blíže seznámíme s její teplotou i hloubkou. Na závěr stoupání na hráz nádrže Nemilka.

Plavání: osmělení, skok do vody (cca 2 m), kolem bojí na druhou stranu (cca 600 m) v nádrži Nemilka. Nádrž dlouhá léta sloužila jako zdroj pitné vody, dnes je na ní zbudována malá vodní elektrárna, díky níž budeme moci srovnat teplotu u dna s teplotou horního sloupce vody.

Kolečkové brusle: začíná z depa na hrázi nádrže Nemilka – sjezd z hráze – dále po nové asfaltce klikatící se v údolí Stažkovského potoka do Dolního Bušínova (cca 7,2 km). Dolní Bušínov jako správná rekreační osada nám umožní malé občerstvení před zavěrečnou disciplinou.

Horské kolo: z depa v Dolním Bušínově stoupaním k letnímu táboru a odtud nejkratší cestou přes vysílač na loděnici cca 13 km.

Welzlův kvadriatlon vznikl jako rekonstrukce starého inuitského iniciačního rituálu, kterého byl mladý Jan Eskymo Welzl jako první Evropan svědkem v roce 1898 u Koljučinu. Zkouška dospělosti prověřovala schopnost jedince přežít v tvrdých podmínkách severu a skládala se ze čtyř samostatných částí. Uštvání ledního medvěda. Plavání pod ledem mezi tuleními průduchy.

Přesun na sněžnicích s celým majetkem na blízký ostrov Balšoj a zpět a na závěr loupež příslušnice cizího kmene z jejich iglů za pomocí sobího spřežení. Všechny čtyři zkoušky musel Eskymák zvládnout během jediného dne, jinak byl terčem posměchu a celý rok musel dělal práce určené výhradně pro ženy (činění velrybích kůží, předžvýkávání zmrzlého sobího masa pro muže nebo vynášení nočníků z iglů).

Welzla iniciační obřad mimořádně zaujal. Když byl statečný Moravák o dvanáct let později přijat mezi Eskymáky, sám musel zkoušku absolvovat. Welzl nejenže test mužnosti zvládl, ale navíc vytvořil absolutní inuitský rekord, když místo jedné dokázal nenáviděnému kmenu Vlčí bobky ukrást hned tři ženy najednou a okamžitě poté se stal náčelníkem všech Eskáků v okolí Beringovy úžiny.

Přesně sto let po tomto jedinečném výkonu se v rodišti Jana Welzla zrodil závod na motivy eskymácké iniciační zkoušky. Z pochopitelných povětrnostních, organizačních a právních důvodů bylo nutné soutěž mírně adaptovat na středoevropské podmínky. Všechny problémy se však nakonec podařilo vyřešit a tak vznikl Welzlův kvadriatlon.

O co jde

Welzlův kvadriatlon začal psát svou historii v létě roku 2010. V nultém ročníku si tratě v okolí Zábřehu vyzkoušelo 55 odvážlivců. O rok později se v areálu zábřežské loděnice postavilo na start už přes osm desítek sportovců. V třetím ročníku se počet sportovců přehoupl přes stovku a závod zaujal i Českou televizi,která z něj pořizovala záznam do pořadu Sport v regionech na ČT4 a reportáž do regionálního zpravodajství v rámci pořadu Události v regionech na kanále ČT 24.

Dosavadním vrcholem pak byl poslední, čtvrtý ročník. Do soutěže nastoupilo rekordních 120 mužů a žen, padl jak mužský, tak i ženský rekord tratě a závod sledovali u tratí zhruba tři tisícovky divákù (největší pozornosti se těšil plavecký úsek na přehradě Nemilka a následný in-line sjezd od nádrže).

Hlavním cílem je však pořádat atraktivní, jasně identifikovatelný a především příjemný závod pro širokou veřejnost. Délka a náročnost tratí nejsou nijak extrémní a věříme, že si k nám stále častěji najdou cestu i sportovní amatéři, kteří tvoří základ startovní listiny. Kromě výborně zorganizované soutěže si klademe za cíl přinášet i kvalitní a bohatý doprovodný program pro diváky, fanoušky i samotné sportovce.

V závodním areálu se tak všichni příchozí mohou těšit na živé hudební produkce, videoprojekci, dětský koutek a další občerstvení ducha i těla.

Sdílet