Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bývalé sodovkárny v Českých Budějovicích

Čtvrt hodiny před osmou hodinou večerní dne 13. prosince byl na tísňové číslo 150 ohlášen požár objektu bývalé sodovkárny stojícího osamoceně na úplném konci Mánesovy ulice v Českých Budějovicích.Při­dáno foto.

Čtvrt hodiny před osmou hodinou večerní dne 13. prosince byl na tísňové číslo 150 ohlášen požár objektu bývalé sodovkárny stojícího osamoceně na úplném konci Mánesovy ulice v Českých Budějovicích. Už podle počtu lidí volajících na tísňové linky bylo patrné, že se jedná o požár velkého rozsahu. Z centrální stanice České Budějovice a požární stanice Suché Vrbné vyjelo pět cisteren a dvě auta s výškovou technikou.
V okamžiku příjezdu hasičů k místu požáru, šlehaly ze střechy již vysoké plameny. Budova bývalé sodovkárny je nepoužívaným objektem, u kterého jeho majitel uvažuje o demolici. Hasiči průzkumem v dýchací technice zjistili, že uvnitř se nenachází žádná osoba. Hasební práce byly prováděny jak rozvinutými proudy zevnitř objektu, tak zároveň zvenku z plošiny a žebříku. Jako přírodní zdroj vody byla využita řeka, ze které čerpala vodu povolaná jednotka HZS podniku České dráhy České Budějovice. Požárem byla zasažena střešní konstrukce sedlové střechy na ploše cca 20 × 40 metrů.
Poté, co velitel zásahu ohlásil na operační středisko lokalizaci požáru, vstoupil do objektu vyšetřovatel příčin požáru HZS. Ten stanovil tři možné verze vzniku požáru: nedbalost, úmyslné jednání a hru dětí. Elektrotechnická závada byla, vzhledem k tomu, že budova nebyla napojena na žádné sítě, jako jedna z verzí okamžitě vyloučena. Stejně tak jako přesná příčina vzniku požáru, tak i výše škody je předmětem dalšího šetření. Již zítra v dopoledních hodinách proběhne na místě zásahu ohledání požářiště vyšetřovatelem HZS, Policií ČR a majitelem objektu.
V současné chvíli je na místě jedna cisterna s osádkou tří příslušníků, jejichž úkolem je kontrolovat objekt, aby nedošlo k opětovnému zahoření. Osádky se budou střídat po dvou hodinách až do zítřejšího dne.

Předběžně stanovená škoda činí Kč 200 000,– Kč. Jedná se o částku, která byla vyčíslena na poškozené střeše a krovu. Příčina vzniku požáru je zatím pořád ještě v šetření, zbývají dvě varianty, a to úmyslné jednání nebo nedbalost.


Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje



-swo-
Sdílet