Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně také hořelo

K rozsáhlému požáru UNIMO buňky, zděné přístavby a dalšího objektu u zahradnictví vyjížděli v noci na dnešek hasiči do Zelné ulice v Brně-Přízřenicích. Požár byl ohlášen ve 23.11 hodin a operační středisko HZS.

Oheň způsobil půlmilionovou škodu

K rozsáhlému požáru UNIMO buňky, zděné přístavby a dalšího objektu u zahradnictví vyjížděli v noci na dnešek hasiči do Zelné ulice v Brně-Přízřenicích. Požár byl ohlášen ve 23.11 hodin a operační středisko HZS vzhledem k rozsahu události vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo postupně vyslalo devět požárních jednotek – profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově ulici a v ulici Tuřanka, na Brněnské přehradě, ve Starém Lískovci a v Židlochovicích, a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Bohunice a Husovice a ze Šlapanic.
Při požáru byl zraněn zaměstnanec firmy. Muže s popáleninami zdravotníci převezli do nemocnice. Oheň zachvátil střechu a rozšířil se na další prostory, užívané k provizornímu bydlení. Celková plocha požáru dosáhla 200 čtverečních metrů. Hasiči proti plamenům postupně nasadili šest vodních proudů a k jejich zásobování zřídili dálkové vedení vody z podzemního hydrantu a kyvadlovou dopravu vody z nejbližšího nadzemního hydrantu. Proti požáru vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích, oheň hasili ze země i z nastavovacích žebříků. Protože přímo nad objektem vedou dráty el. vedení vysokého napětí, hasiči k jejich odpojení na místo povolali pracovníky rozvodných závodů. Z hořících objektů vynesli a ochladili dvě třicetikilogramové a jednu desetikilogramovou propanbutanovou láhev.
Oheň se podařilo dostat pod kontrolu tři minuty po půlnoci. Dohašování, při kterém hasiči s pomocí rozbrušovací a řetězové pily rozebírali konstrukci objektu a termokamerou monitorovali skrytá ohniska hoření, hasiči ukončili v 0.56 hodin. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při obsluze topidla na pevná paliva. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 490 tisíc korun. Zásah hasičů zabránil rozšíření ohně na okolní hořlavé konstrukce a plochy a uchránil majetek v hodnotě půl milionu korun. K likvidaci požáru bylo nasazeno 15 zásahových vozidel jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.


Špatný komín zapálil chatu

Na 250 tisíc korun vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu způsobenou včera večer při požáru chaty v rekreační oblasti u Mlýnského nábřeží v Brně-Obřanech. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 19.24 hodin a na místě zasahovaly tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Lidické ulici a v ulici Tuřanka a dobrovolná jednotka z Obřan.
Oheň se rozšířil na téměř celou střechu dvoupodlažní dřevěné chaty o půdorysu cca čtyři krát čtyři metry. Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy. Požár lokalizovali v 19.57 hodin, likvidaci po dohašení menších ohnisek hoření ukončili ve 20.51 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů. Při požáru nebyl nikdo zraněn, jeho příčinou byl špatný stav komínu, od něhož se vzňala dřevěná konstrukce chaty.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


-swo-
Sdílet