Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár s následným výbuchem ve skladu munice

Požár s následným výbuchem, který vznikl v jedné z dílen firmy STV group a.s. v části Hajniště Nového Města pod Smrkem, byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.Ilustrač­ní foto.

Požár s následným výbuchem, který vznikl v jedné z dílen firmy STV group a.s. v části Hajniště Nového Města pod Smrkem, byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nahlášen dnes, 14. prosince 2007, ve 12:04 hod. Operační důstojník po zjištění, že jde o firmu zabývající se mimo jiné delaborací a skladováním munice, vyslal na místo postupně dvě profesionální a dalších osm dobrovolných jednotek hasičů. Dalších pět jednotek požární ochrany bylo povoláno na požární stanici Raspenava, jako záloha.
Požár vznikl ve zděné budově sloužící jako sklad nábojů ze samopalů, které firma rozebírá. Požár zasáhl plochu o rozměrech přibližně 10 × 8 metrů, kde se nacházelo asi třicet beden v každé po tisíci nábojích. Náboje vlivem vysoké teploty začaly vystřelovat. Hasiči se soustředili především na ochlazování budovy vodními proudy a větší část střeliva se nechala vyhořet. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu již před třináctou hodinou. Zatím je z místa požáru hlášena jedna popálená osoba ze zaměstnanců firmy. Hasiči na místě momentálně provádějí dohašovací práce. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Územní odbor Semily:

Jeřáb z požární stanice Semily dvakrát v akci
V průběhu pátečního dopoledne, 14. prosince 2007, zasahovali profesionální hasiči ze Semil u dvou dopravních nehod, při nichž bylo potřeba k vyproštění havarovaných vozidel jeřábu. Obě nehody se obešly bez zranění.
K první dopravní nehodě dodávkového vozu Mercedes Benz Sprinter došlo krátce před půl osmou ráno na ulici Branská v Jilemnici. Na místo nehody byli vysláni jilemničtí profesionální hasiči, kteří zjistili, že havarovaný vůz leží na boku a vytéká z něho větší množství pohonných hmot. Proto byl okamžitě na místo nehody povolán jeřáb z požární stanice Semily. Mezitím jilemničtí hasiči zachytili unikající benzin do jímacích nádob a skvrny na komunikaci zasypali sorbentem. Při vyprošťování vozu jeřábem si hasiči museli počínat velmi opatrně, protože přímo nad vozem procházelo vedení elektrické energie. Vůz se podařilo postavit zpět na kola v půl deváté za pomoci popruhů a navijáku.
Při návratu semilských hasičů zpět na stanici narazili hasiči na další dopravní nehodu, kde bylo opět třeba pomoci jeřábu. V Loukově nad Jizerou skončil osobní vůz Škoda Felicia po nehodě na střeše nad srázem v blízkosti řeky Jizery. Protože hrozil pád vozu do Jizery a únik ropných látek do řeky, bylo třeba u vozu zabránit možnému úniku provozních náplní. Hasiči zabezpečili vozidlo proti případnému vzniku požáru a vůz za pomoci jeřábu otočili zpět na kola. Krátce před desátou hodinou se jeřáb vrátil na centrální požární stanici v Semilech.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje


-swo-
Sdílet