Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči spotřebovali čtyři metráky sorbentu na úklid skvrny na silnici

Dvě a půl hodiny trvalo v pátek 14.12. pěti hasičským jednotkám z Ostravy očištění silnice od skvrny s ropnou látkou, která se táhla zhruba šest kilometrů Orlovskou ulicí.Ilustrač­ní foto.

Dvě a půl hodiny trvalo v pátek 14.12. pěti hasičským jednotkám z Ostravy očištění silnice od skvrny s ropnou látkou, která se táhla zhruba šest kilometrů Orlovskou ulicí. „Pachatele“, tedy vozidlo s děravou korbou či nádrží, již hasiči nezastihli. Na čištění použili 420 kg sorbentu (!!!), tedy sypké látky, která olejovou látku nasaje a pak ji hasiči uklidí. Tentokrát s úklidem pomohl sběrač Technických služeb Slezské Ostravy.

Informaci o táhnoucím se pásu na frekventované silnici mezi Slezskou Ostravou a Rychvaldem obdrželo operační středisko hasičů po půl jedenácté. Na čištění byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Slezské Ostravě a Zábřehu. Do boje se skvrnou vyrazili také dobrovolní hasiči z Radvanic, Heřmanic a Michálkovic.

Z centrální stanice HZS MSK vyjel kontejnerový automobil s kontejnerem, který obsahoval 24 barely sorbentu, každý měl 15 kilogramů. Na stanici se kontejner vracel s prázdnými sudy. Ze dvou dalších hasičských aut byly použity další čtyři barely se sorbentem.

Na každou jednotku připadl více než kilometrový úsek. Hasiči sorbentem ropný pás důkladně posypali a nechali působit. Do doby, než přijely Technické služby Slezské Ostravy, začali použitý sorbent zametat a uklízet. Technické služby pak odvezly sorbent k likvidaci do firmy OZO. Podle velitele hasičkého zásahu nešlo na místě ropnou látku, podobnou mazutu, přesněji identifikovat.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet