Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V České Třebové se srazily dva nákladní vlaky, jeden ze strojvedoucích byl převezen do nemocnice

Nákladní vlak v České Třebové projel odjezdové návěstidlo zakazující jízdu a najel zezadu do dalšího nákladního vlaku. Po srážce vykolejila lokomotiva a jeden vůz nákladního vlaku, který nedovoleně projel odjezdové návěstidlo.

Škoda na místě nehody byla odhadnuta na téměř 4 milióny korun, přičemž škoda na vlaku, který nedovoleně projel odjezdové návěstidlo je 2,5 miliónů a předním vlaku 1,2 miliónů korun. Zbývajících 250 000 Kč byla vyčíslena škoda na trati. Strojvedoucí vlaku, který nedovoleně projel návěstidlo zakazující jízdu, byl převezen na pozorování do nemocnice.


Na místo vyjeli hasiči SŽDC Česká Třebová v čase 4:15 s vozy RZA Nissan Patrol a CAS 25 L 101. Po zjištění a provedeném průzkumu na místo vyjela další technika a technické prostředky:

  • vozidlo TA – L 1 Avia valník
  • vozidlo TA – L 1 Avia chemická
  • vozidlo VEA – L 3 Nissan X-TRAIL s vyšetřovatelem OSB SŽDC
  • vozidlo VEA – L 1 Škoda Fabia
  • vozidlo VYA – S 3 TATRA T 815 8×8
  • na místě bylo použito: rozbrušovací pila Dolmar, vyprošťovací zařízení Holmatro, křovinořez, elektrocentrála

Jednotka na místě provedla protipožární opatření, zajištění preventivní kontroly ZZS pro strojvedoucího, přečerpání PHM z lokomotivy ve spolupráci s HZS ČR. Velitel zásahu na místo povolal nehodové pomocné prostředky a vyprošťovací tank VT – 72 B z jednotky JPO HZS SŽDC Havlíčkův Brod.

Přečtěte siVyprošťovací tank VT-72B se používá i k vlečení havarované nebo poškozené techniky v terénu

Tank po příjezdu na místo začal ve 14:30 hod. s likvidačními pracemi. Zpět na základnu s vozem CAS 25 L 101 se jednotka vrátila krátce před druhou hodinou ranní.


Středa 9. července 2014

V osm hodin ráno vyjeli hasiči zpět na místo MU s vozy RZA Nissan Patrol, CAS 25 L 101 a vozidlem VEA – L 1 Škoda Fabia. Na místě bude probíhat očištění tanku a jeho nakládka na podval, dále pokácení stromů u tratě.

Michal Janza & Mgr. Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce
Sdílet