Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali v Kopřivnici s evakuací „prasklého“ domu

Čtrnáct dospělých osob a pět dětí evakuovali v neděli 16.12. odpoledne hasiči z jednoho vchodu osmipatrového panelového domu v Kopřivnici (okres Nový Jičín) v Lidické ulici kvůli prasklině odloupnuté omítce na příčce bytu ve čtvrtém patře. Ilustrační foto.

Čtrnáct dospělých osob a pět dětí evakuovali v neděli 16.12. odpoledne hasiči z jednoho vchodu osmipatrového panelového domu v Kopřivnici (okres Nový Jičín) v Lidické ulici kvůli prasklině odloupnuté omítce na příčce bytu ve čtvrtém patře. Přivolaný statik si dům prohlédl a zhruba po hodině se obyvatelé všech osmi bytů mohli vrátit domů.

Na operační středisko hasičů zavolala uživatelka bytu ve čtvrtém patře s tím, že jí praská stěna mezi obývacím a dětským pokojem. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a také podnikoví hasiči Tatry Kopřivnice.

Po zjištění, že v označené zdi se objevila prasklina, široká asi 3 milimetry, rozhodli hasiči o evakuaci osmi bytů nad sebou a prozkoumali i sousední vchod do domu. Ihned také povolali statika, aby zhodnotil závažnost situace a rozhodl o dalším postupu. Evakuovaným lidem byla nabídnuta místa v hasičských vozidlech, na nedaleké policejní služebně či pobyt u sousedů. Někteří lidé odešli k příbuzným, ale část z nich čekala před domem na to, co se bude dít dál.

Vzhledem k tomu, že šlo „pouze“ o nenosnou příčku, evakuovaní lidé se mohli podle vyjádření statika vrátit zpět do svých domovů, včetně „poškozeného“ bytu, a to zhruba hodinu po vyhlášení evakuace. Jediným omezením v tomto bytě byl zákaz spánku dětí v jejich pokoji pod prasklinou u stropu, kde by se mohla odloupnout další omítka.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet