Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bobři na Vysočině a Královéhradecku

V pátek 14. prosince 2007 profesionální hasiči z Trutnovska slavnostně převzali nové obojživelné sněžné pásové vozidlo ruské výroby GAZ-3409 „Bobr“. Tento typ převzali také hasiči z kraje Vysočina.

Podobný obojživelný pásák Hägglunds BV 206 švédské výroby mají již od listopadu hasiči v Libereckém kraji. Nákup obojživelných vozidel financovalo MV – Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Vozidlo GAZ-3409 „Bobr“ stálo 2,3 milióny korun.

Nový pomocník hasičů Královéhradeckého kraje bude mít své místo na stanici ve Vrchlabí a bude připraven zasahovat v horském prostředí nebo těžko přístupném terénu. Díky přepravnímu podvalníku je možné v případě potřeby „Bobra“ přesunout na jiné místo. Obojživelný pásák zdolává všechny typy povrchů, ať se jedná o písčitý či bahnitý terén, sníh nebo vodu. Dokáže se bez problémů pohybovat v těžko přístupném terénu a plavat po řece rychlostí až 6 km/hod. Vozidlo je zkonstruováno tak, že se dokáže otočit na místě. Vpředu je umístěn naviják, který může vyvinout sílu až 9 tun. Vozidlo je určeno pro 6 osob a veškeré záchranářské vybavení potřebné pro zásah v nepřístupném terénu. V uplynulých dnech probíhal teoretický a praktický výcvik a hasiči – strojníci si vyzkoušeli řízení tohoto vozidla v těžkém terénu.

Technické údaje
Hmotnost: 4.200 kg
Užitečná hmotnost: 600 kg
Počet míst: 2 + 4
Motor: 3.0 TD 81kW, 250Nm
Maximální rychlost: 65 km/hod
Dojezd na nádrž: 600 km
Délka: 4.500 mm
Šířka: 2.000 mm
Výška: 2.500 mm


Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Trutnov


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

-wap-
Sdílet