Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V neděli proběhly oslavy 110 let od založení SDH Lavičky

V neděli 6. července 2014 proběhly oslavy 110 let od založení SDH Lavičky. Dopoledne se sešli hasiči na hasičské zbrojnici, odkud průvodem přešli k pomníku obětí první světové války, kde uctili jejich památku. V 10 hodin následovala mše svatá v kostele sv. Zdislavy, při které byla požehnána soška sv. Floriána.

Odpoledne se opět k hasičské zbrojnici sjížděla hasičská technika a hosté. Ve 14 hodin proběhl slavnostní nástup na výletišti. Pro návštěvníky byl připraven zajímavý program v podobě malé výstavy současné i historické hasičské techniky.

V průběhu dne byla možná prohlídka hasičské zbrojnice, kde byla rozsáhlá expozice hasičských uniforem, medailí, modelů hasičských vozidel z celého světa a dalších současných i historických zajímavostí. Po celé odpoledne k tanci a poslechu hrála skupina Vysočinka, v přestávkách probíhali ukázky hasičské techniky a vystoupení místních tanečníků. Při příležitosti hasičského výročí proběhlo setkání rodáků obcí Lavičky a Závist.

Obec Lavičky s osadou Závist na západ od Velkého Meziříčí je převážně zemědělskou obcí s rozlohou katastrálního území 5,73 km v nadmořské výšce 518 m. První zmínka o osadě je z roku 1377. V roce 1612 za 30leté války vyhořelo 13 usedlostí z 21. Zhruba v polovině 18. století se osada znovu začíná osídlovat a počet domů se zvedl opět na 21.

Založení hasičského sboru v Lavičkách předcházel požár v květnu 1903, kdy došlo k vyhoření celého stavení. Po této události svolal tehdejší starosta obce Josef Bláha 7. 2. 1904 obecní zastupitelstvo na ustavující schůzi, jejímž cílem bylo založit hasičský sbor. Představenstvo obce návrh jednohlasně schválilo. Následně se přihlásilo 23 členů.

Byl zvolen osmičlenný výbor, za starostu byl zvolen František Vlček – ředitel školy v Lavičkách, náčelníkem Josef Bláha – starosta obce. Téhož roku byl vystavěn hasičský dřevěný sklad. Dle zápisu v jednatelské knize bylo rozhodnuto o zakoupení hasičské výzbroje od firmy R. A. Smejkal. Podle dalších zápisů vyplývá, že se jednalo o ruční stříkačku, se kterou se naši hasiči každoročně zúčastnili hašení několika požárů nejenom v Lavičkách, ale v celém okolí.

Tato technika byla používána do doby, než přišla modernizace v podobě motorových stříkaček. Podle vyprávění peněz nebylo nikdy dost a tak nepoužívanou stříkačku hasiči společně rozebrali a barevné kovy prodali – bližší zápis není v oficiálních záznamech uveden. Pro ruční stříkačku se členové rozjeli do Brna, kde ji zakoupili za 1000 zlatých, což zaplatila obec.

Sbor se zúčastňoval při hašení požárů doma i v okolních obcích. Od roku 1906 – 1950 bylo 16 požárů v okolních obcích a 12 požárů v Lavičkách. Protože materiálu přibývalo a bylo ho třeba skladovat a chránit před poškozením, došlo v roce 1929 k vyzdění původního dřevěného skladu. V roce 1943 byla zakoupena dvoukolová motorová stříkačka, v původních zápisech uváděna jako DS-16, podle výrobního štítku však DS 1350 litrů za minutu. Výrobcem byla firma Josef Vystrčil a syn Telč, rokem výroby pak 1943.

Podle dostupných zápisů ke svěcení stříkačky s průvodem po obci došlo až po válce v roce 1946, kde byla rovněž posvěcena i původní ruční stříkačka.

Na zakoupení stříkačky se konala v obci sbírka. Protože byl nedostatek potravin, požadoval výrobce náhradu v naturáliích, proto se sbíralo sádlo, vejce, maso a další potraviny. Stříkačka je funkční dodnes a používá se při různých oslavách a srazech veteránů.

Po druhé světové válce se začala členská základna zvyšovat z průměrných 20 členů až na 50 i více. Rovněž se ustálilo střídání funkcionářů. V roce 1960 bylo utvořeno družstvo žen, které se zúčastňovalo soutěží, ale v dalších letech činnost žen skončila. V střídavém období se dařilo i kolektivům žáků a dorostenců.

V roce 1971 dostali přidělenou novou stříkačku PPS 12, která slouží jako zásahová i při soutěžích dodnes. V roce 1973 po vystavění nové budovy místního národního výboru se technika přestěhovala do sklepních prostor této budovy a hasičská zbrojnice sloužila jako sklad.

V roce 1988 se rozhodlo o postavení nové hasičské zbrojnice na místě staré hasičky. Slavnostní otevření bylo 30. 9. 1990.

V roce 1988 převzali od městského výboru ve Velkém Meziříčí vozidlo PRAGA RN AS-16, která po opravě slouží dodnes.

Dále koupili v roce 1989 starší AVII FURGON 20, která po přestavbě slouží jako dopravní vozidlo. V prosinci 1995 byla přidělena druhá PPS 12 z uložených vojenských zásob. Vybavení z přívěsu bylo předěláno do Avie.

Sbor se zaměřil na výchovu svých nástupců. Od roku 1984 nepřetržitě celoročně pracuje s mládeží, kde se střídá 20 – 30 mladých hasičů. Po všechna léta se družstva účastní soutěží ve hře „PLAMEN“, kde dosahují výborných výsledků po postupu i v krajských soutěžích. Dále se účastní soutěží v REGIONAL CUPU mládeže, kde již čtyři ročníky vyhráli.

Obrovské zásluhy na tom má Jan Havelka, který posledních 10 let dělá vedoucího mládeže. Pozadu nejsou ani muži. Zúčastňují se soutěží I. a II. kol, při ukázkách oslav výročí založení sborů a v posledních letech 1 – 2 družstva ve Žďárské lize, kde ročník 2005 vyhráli. V roce 2011 vyhráli Extraligu ČR v požárním útoku.

Dále se sbor zabývá prevencí, pořádáním sportovních a kulturních akcí, pořádáním hasičských soutěží všeho druhu a účastí na brigádách. U příležitosti oslav 100. výročí založení sboru v roce 2004 byla zrenovována ruční stříkačka, kterou vlastnili v Závisti, která spadá pod obec. Zároveň byl k této významné události pořízen vlastní hasičský prapor. 18. března 2002 proběhl nákup soutěžní sportovní stříkačky. Podíl na finančních prostředcích měli občané Laviček a Závisti ze sbírky, hasičský sbor, několik sponzorů a hlavně obecní úřad Lavičky.

V roce 2008 byla zakoupena další sportovní stříkačka s vyšším výkonem. V roce 2009 zakoupeno dopravní vozidlo Avie A-31 DVS 12 od společnosti Kablo Elektro Velké Meziříčí r.v. 1985. Dále pak dopravní vozidlo Fiat Ducato.

V současné době je v obci 150 popisných čísel. V Závisti 22 popisných čísel a s 62 obyvateli. V obci je základní škola, mateřská škola, budova obecního úřadu, jejíž součástí je obchod se smíšeným zbožím.

David Dvořáček
Sdílet