Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční dárek pro ostravské hasiče

Obdivovatelé precizně vyrobené historické hasičské techniky si mohli již v pátek před polednem prohlédnout ve foyer krajského ředitelství a centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu umně zrenovovanou motorovou stříkačku DS 16, kterou ve 30. letech minulého století vyrobila známá česká firma Stratílek Vysoké Mýto.

Plně funkční přívěsnou motorovou stříkačku s průtokem 1600 litrů za minutu používali hasiči v Ostravě, a to až do 60. let, pak byla v majetku profesionálního sboru. Opravovala se půl roku, nejprve přišly na řadu hrubé a lakovací práce, v závěru roku ji měl čtvrt roku na „zfunkčnění“, tedy na opravu benzínového motoru a dalších součástek, šikovný restaurátor ze Zbyslavic (okres Ostrava) pan Marek Krátký.

Dopolední přestěhování z restaurátorské dílny do Ostravy bylo velmi rychlé. Ve vestibulu vystřídala za pomoci několika silných rukou DS 16 ruční károvou stříkačkou z roku 1905, kterou vyrobila brněnská firma Hiller (průtok 200 litrů/min). Ta skončí v Hasičském muzeu v Ostravě-Přívoze. Ostravským hasičům ji zapůjčil sběratel z Blanska.

Přívěsná motorová stříkačka je plně funkční, renovován byl motor i „budíky“. Bezchybný chod motoru byl na chvilku vyzkoušen přímo u hasičů. Stříkačka je podle obdivovatelů nádherná, ale přece jenom ještě není kompletní – chybí osazení dobovými proudnicemi, hadicemi, sacím košem a některými dalšími věrnými historickými součástkami. To by mělo být hotovo v lednu 2008.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet