Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru zemřeli dva lidé

Dva lidé dnes večer zemřeli při požáru v Heršpické ulici v Brně. Událost byla na operační středisko HZS ohlášena ve 20.52 hodin jako rozsáhlý požár skladu. Na místo proto vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Bauerově a Lidické ulici a v Brně-Starém Lískovci, a dobrovolná jednotka z městské části Bohunice.

Při jejich příjezdu hořel celý přízemní objekt o půdorysu zhruba pět krát čtyři metry a plameny šlehaly do výšky čtyř metrů. Část dřevěného stropu se zřítila. Hasiči proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 21.13 hodin. Po odstranění a rozebrání konstrukce dřevěného stropu hasiči uvnitř našli ohořelá těla dvou lidí a dvou zvířat, zřejmě psů.

Hořící, částečně zděný a částečně dřevěný objekt, který původně vznikl zřejmě jako skladiště a v posledních letech ho jako provizorní přístřeší využívali bezdomovci, hasiči po rozebrání konstrukcí žhnoucích dřevěných desek a trámů dohasili ve 23.14 hodin. Z objektu vynesli a ochladili dvě dvoukilogramové propanbutanové lahve. Ke střežení požářiště do ranních hodin na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů. Po dobu zásahu byl u požářiště uzavřen průjezd Heršpickou ulicí a policisté odkláněli dopravu. Na vozovce se od vodních proudů při hašení hořícího objektu vytvářela vrstva ledu. Po chemickém ošetření povrchu silnice byla komunikace opět plně průjezdná ve 23.20 hodin.

Totožnost obětí požáru dosud nebyla zjištěna. Požářiště budou v neděli znovu zkoumat experti Hasičského záchranného sboru a Policie ČR. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost uživatelů objektu při manipulaci s otevřeným ohněm. Bývalé skladiště oheň zcela zničil, protože se jednalo o vyřazený objekt, hmotná škoda nebyla vyčíslena. Zásah hasičů zabránil rozšíření ohně na nákladní návěs zaparkovaný na sousedním pozemku v bezprostřední blízkosti požáru.


por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet