Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania 380 HP v Lysolajích

Jednotce SDH Praha Lysolaje byla tuto středu předána CAS 24 Scania R380 4×4 s nástavbou THT jako náhrada za CAS 25K LIAZ 101.860. Jedná se již o sedmou Scanii u pražských jednotek.

Jednotka SDH Lysolaje se stala pravděpodobně poslední pražskou jednotkou, která dostala Scanii, napříště se už bude jednat o MANy TG-M, opět s nástavbami THT, adresáti dvou prvních dvou budou JSDH Řepy a JSDH Suchdol. Lysolajští se tak zařadili po bok jednotek z Horních Měcholup, Řeporyj , Zličína, Dolních Měcholup, Kolovrat a Lipenců, kde již Scanie spolehlivě slouží.

Samotné vozidlo je svým způsobem unikátem, protože se jedná o podvozek s motorem o výkonu 380 koní oproti běžným 340ti koňovým. Nástavba je klasická, s ocelovým rámem olepená hliníkovým plechem, v nástavbě je osazeno čerpadlo Rosenbauer o výkonu 2400 l/min, rovněž průtokový naviják s pryžovou hadicí a pistolovou proudnicí Nepiro je z produkce renomovaného rakouského výrobce. Vybavení je rozmístěno přesně dle požadavků jednotky, na návrhu spolupracoval velitel lysolajské jednotky Lukáš Zapletal s Ing.Michalem Brunnerem. Mezi vybavení patří elektrocentrála Honda, osvětlovací stožár Teclite, elektrický naviják, motorová pila Husqvarna, rozbrušovací adaptér Husqvarna, vysavač na bodavý hmyz Partner, plovoucí čerpadlo Froggy, benzínové kalové čerpadlo a samozřejmě běžné požární a technické přílušenství.

Vozidlo předal hasičům první náměstek primátora Mgr.Rudolf Blažek, který v krátké řeči ocenil činnost nejen lysolajské jednotky, ale hasičských jednotek obecně. Zároveň dodal, že magistrát hodlá v příštích čtyřech letech kromě pokračování obnovy CAS nakoupit pro vybrané jednotky celkem dvacet dopravních automobilů, které nahradí staré Avie a dvanáctsettrojky, akci byli přítomní i další hosté mj. Luboš Spálenka (velitel jednotek SDH na území hl.m.Prahy), starostka MČ Lysolaje Marcela Jandová, Lubomír Janeba (1.náměstek starosty SH ČMS a zároveň velitel jednotek HZSP DP Praha), Ing.Stanislav Červený (ředitel THT Polička) nebo zástupci okolních dobrovolných sborů.

Hynek Obroučka
foto Milan Kučera – SDH Praha – Suchdol
Sdílet