Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V hořícím domě zemřela žena

Osmatřicetiletá žena dnes v noci zemřela při požáru rodinného domu v Blümlově ulici v Brně-Chrlicích. Dvaačtyřicetiletý obyvatel domu byl s popáleninami převezen do nemocnice.Aktu­alizováno!

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen 35 minut po půlnoci a na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a v ulici Tuřanka v Brně, a místní dobrovolná jednotka z Chrlic. Při jejich příjezdu z oken přízemního domu o rozměrech zhruba osm krát dvanáct metrů šlehaly plameny. U domu hasiči našli zraněného 42letého muže a zjistili, že uvnitř zřejmě zůstala 38letá žena. Proti ohni, který vypukl v pokoji a kuchyni objektu a stropem se rozšířil také do půdní části, hasiči nejdříve zvenku, a po sražení plamenů i zevnitř nasadili tři vodní proudy. K jejich zásobování po vyčerpání zásob v cisternách použili podzemní hydrant před domem. Při hašení v dýchacích přístrojích v silně zakouřeném domě s nasazením vlastních životů současně pátrali po pohřešované ženě. Obyvatelku domu našli bez známek života v přístavku ve dvoře. Lékař konstatoval její úmrtí.

Požár obývacího pokoje, kuchyně a stropu hasiči dostali pod kontrolu v 1.10 hodin. Po rozebrání části střechy a konstrukce stropu a dohašení lokálních ohnisek požár zlikvidovali ve 2.36 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala jednotka dobrovolných hasičů.

Oheň zničil interiér pokoje a kuchyně domu, poškodil i strop a část střechy. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. Požářiště dnes dopoledne podrobně prozkoumali specialisté Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a Policie ČR a šetření bude pokračovat i v příštích dnech.


Oheň zničil dílnu a střechu domu

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v noci na dnešek zasahovalo při požáru rodinného domu v Borkovanech na Břeclavsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v úterý ve 23.22 hodin. Při příjezdu prvních požárních jednotek na místo se požár šířil na celou střechu domu o půdorysu cca dvacet krát deset metrů. Vzhledem k rozsahu požáru a riziku jeho rozšíření na sousední domy byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Hustopečích a Židlochovicích, a dobrovolné jednotky z Borkovan, Klobouk, Krumvíře, Moutnic, Velkých Pavlovic a Brumovic.

Průzkum na místě ukázal, že oheň vypukl v hospodářské části domu a rozšířil se na dílnu a na celou střechu objektu. Hasičům se oheň podařilo dostat pod kontrolu dnes 19 minut po půlnoci a po rozebrání konstrukce střechy a dohašení lokálních ohnisek hoření zlikvidovat ve 2.11 hodin. Na sousední domy se požár nerozšířil. Oheň zničil střechu a zařízení dílny domu. Při požáru nebyl nikdo zraněn, jeho příčina je dosud předmětem šetření. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 300 tisíc korun, z toho 200 tisíc korun na stavební části objektu a 100 tisíc na zařízení dílny včetně strojů.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-swo-
Sdílet