Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace požáru domu v Lipníku nad Bečvou byla velmi náročná, nasazena byla i COBRA

V úterý 15. července 2014 byl v 16:35 hodin oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár domu v Lipníku nad Bečvou na ulici Palackého.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou a z Hranic a dobrovolní hasiči z Lipníku nad Bečvou a Oseku nad Bečvou. Hasiči po příjezdu zjistili, že hoří v zaslepeném půdním prostoru, kdy v přízemí domu byl obchod, nad ním dva podkrovní byty a nad nimi uzavřený půdní prostor zaslepený z obou stran.

Aby se hasiči mohli dostat k místu požáru, povolali na místo výškovou techniku z Přerova. Pomocí ní rozebírali střešní konstrukci. Dále se také snažili vytvořit přístupovou cestu ze samotné půdy. Hrozilo totiž, že se požár půdním prostorem rozšíří i na sousední domy.

Protože se jim však stále nedařilo dostat se k centru požáru, povolali na pomoc speciální hasicí zařízení COBRA z požární stanice v Olomouci. Na místo byly dále povolány jednotky dobrovolných hasičů z Radslavic a Veselíčka. Hasiči při práci také používali termokameru, pomocí níž monitorovali požár. Plameny dostali hasiči pod kontrolu v 19:57 hodin.

Stropy v podkrovních bytech zničily plameny a oba byty byly silně zakouřeny dýmem. Na místě byly zraněny dvě osoby, které zdravotnická záchranná služba odvezla na ošetření do nemocnice.

Hasiči jsou stále na místě (stav k 20:20 hodin), probíhají likvidační práce, na místo míří plachty, kterými bude střecha provizorně zakryta. Majitel domu sehnal nájemníkům náhradní ubytování.

Co bylo příčinou vzniku požáru se zjišťuje, výše škody se s největší pravděpodobností bude pohybovat kolem pěti milionů korun.

Foto: Mirek Přikryl & HZS OLK
Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet