Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel objektu v Hradci Králové chybně namíchal chemikálie do bazénu, došlo k úniku chlóru

Dvě jednotky hasičů byly večer přivolány k úniku chloru v jednom z rodinným domů v ulici Za Jízdárnou v Hradci Králové. Ten způsobil sám uživatel domu, který chybně namíchal chemikálie, které se přidávají do bazénu.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové s pěti zásahovými vozidly, včetně chemického kontejneru a dobrovolní hasiči z hradecké městské části Třebeš. Po příjezdu na místo byla koncentrace v ovzduší vysoká. Jednalo se zhruba o 50 litrů látky ve dvou barelech.

Uživatel domu byl zraněn, když mu látka poleptala sliznici. Hasiči mu poskytli první pomoc a přivolali na místo záchrannou službu, která ho převezla do nemocnice. Zároveň informovali sousedy v okolí, aby ponechali zavřená okna a nevětrali. Hasiči ve speciálních oblecích naředili pomocí uhličitanu sodného a hydroxidu sodného chemickou látku, kterou tím zneutralizovali.

Po provedeném zásahu prošli hasiči dekontaminací. Následně bylo po domluvě s pracovníky Vodovodů a kanalizací domluveno vypuštění do kanalizace a čističky odpadních vod. Hasiči následně odvětrali celý prostor domu. Příčiny a okolnosti šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet