Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

120 let nepřetržité dobrovolné činnosti hasičů v Netíně oslavili hasiči v polovině července roku 2014

V sobotu 12. července 2014 oslavil sbor dobrovolných hasičů Netín 120 výročí nepřetržité činnosti. Po obědě se začali scházet delegace hasičských sborů do hasičské zbrojnice, odkud vyšel průvod do poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde proběhla mše svatá za živé a zemřelé hasiče spojená s žehnáním nového praporu sboru.

Mši sloužil a prapor žehnal P. Blažej Hejtmánek, kázání pronesl P. Tomáš Koumal. Na počest zakládajících členů a jejich pokračovatelů bylo výborem rozhodnuto o pořízení historického praporu sboru. Na sametový základ je vyšita z lícní strany stuha s názvem sboru a rokem založení – SDH NETÍN zal. 1894.

V centrální části je umístěn historický hasičský znak se všitým obecním znakem, jako vyjádření propojení sboru a obce a hrdosti být příslušni k Netínu. Z rubové strany je vyjádření příslušnosti k evropské křesťanské tradici a vděku Panně Marii za ochranu a pomoc při dlouholeté činnosti. Na zlatém podkladu je vyobrazena milostná soška Panny Marie Netínské, která je orámována nápisem „Nanebevzatá královno Netínská, oroduj za nás“.

Z kostela pokračoval průvod na místní hřbitov k uctění památky zemřelých členů, dále se slavnostní pochod ubíral před kulturní dům, kde proběhlo ocenění zasloužilých členům sboru. Za OSH Žďár nad Sázavou se oslav zúčastnili náměstkové starosty Antonín Teplý a Miroslav Jágrik. Nejvyšší vyznamenání obdrželi Josef Eksler st. (věrnostní stužka za 60 let aktivní činnosti a čestné uznání „krajského sdružení hasičů“) a Josef Pešek (medaile „Za zásluhy“, 91 roků-nejstarší hasič okrsku Měřín).

Odpoledne následovalo společenské posezení na návsi, kde vyhrávala Venkovská kapela. V hasičské zbrojnici byla připravená výstava „Historie a současnost SDH Netín“, před zbrojnicí byla výstava historické techniky. Pro děti byl připravený skákací hrad. Oslavy podpořil Kraj Vysočina a finančně zaštítil OU Netín. Vladimír Sklenář, David Dvořáček

SDH Netín – z historie i současnosti

Založení hasičského sboru v naší obci předcházela série ničivých požárů ve druhé polovině 19. století. Po vzoru již fungujících sborů v okolí (Velké Meziříčí 1871, Měřín 1874…) byly vykonány kroky k ustavující schůzi dne 20. 9. 1894. Náčelníkem byl jmenován Josef Michal, podnáčelníkem František Dvořák a jednatelem Josef Exler.

Materiální vybavení zakoupila obec a nic nebránilo započít s technickým i teoretickým výcvikem. Hasiči se též zapojili do kulturního a náboženského života v obci. Byly pořádány taneční výlety a plesy, byla založena a provozována knihovna a po nákupu slavnostních uniforem se sbor pravidelně účastnil slavnostních bohoslužeb. Samozřejmě hlavní náplní byla požární represe a Netínští se zúčastnili likvidace mnoha požárů v obci i v okolí.

Pozoruhodným počinem bylo pořízení čtyřkolové ruční stříkačky R. A. Smékal v roce 1901. Pro uskladnění materiálu byla v roce 1921 svépomocí vystavěna zbrojnice. Od tohoto období se sbor zaměřuje též na prevenci a pořádá odborné besedy pro širokou veřejnost.

S postupujícím rozvojem techniky se rozvíjely i dovednosti a znalosti z oboru požární ochrany. V roce 1941 byla zakoupena motorová stříkačka Sigmund, v roce 1952 pak automobil Praga-Golden. V 70. letech byla sboru přidělena nová požární stříkačka PPS 12 a zakoupeno vozidlo ARO M 461.

Stříkačka Sigmund byla po několika neoriginálních opravách odstavena. V roce 2000 byla nahrazena i PPS 12 novou zásahovou stříkačkou Fires PS 8 a rovněž pořízeno starší vozidlo AVIA. PS 12 byla využita jako základ ke stavbě nového sportovního stroje.

Po vzniku profesionálních jednotek a organizaci IZS odpadla sboru spousta povinností mimo obec. V současnosti je jednotka sboru zařazena v kategorii JPO V. a je dislokována na území katastru obce. Tímto se otevřel nový prostor pro prohloubení soutěžní a sportovní činnosti, které se sbor od roku 2000 intenzivně věnuje.

Vedle obligátních akcí jsou pořádány soutěže v požárním sportu. V současnosti za Netín bojují dvě mužská družstva a družstvo žen. V posledním roce se podařilo založit mladé hasiče a se dvěma družstvy již po krátké době dosahují pěkných výsledků v Regional cupu mládeže okresu Žďár nad Sázavou.

V současnosti sbor disponuje dopravním automobilem Fiat Ducato combi, zásahovým strojem Fires PS 8 v nástavbě pro PPS 12. Dále sportovní stříkačkou o obsahu 2000 cm3, soutěžním strojem pro ženy 1900 cm3 a ve spolupráci s obcí se podařilo postavit stroj pro děti o obsahu 1500 cm3.

Sbor si váží i historické techniky, proto byla při oslavách předvedena dosud funkční Smékalova ruční stříkačka. V loňském roce bylo přikročeno k renovaci motorové stříkačky Sigmund, která po opravě může svým výkonem konkurovat i moderní technice a v akci ji bude možnost též při oslavách zhlédnout.

David Dvořáček & Vladimír Sklenář, velitel
Sdílet