Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní hra tří dětí na břehu Opavy skončila tragicky

Tři hasičské jednotky z Opavska se zapojily v sobotu 29.12. odpoledne do záchrany devítiletého chlapce, který při neopatrné hře na zamrzlém okraji řeky Opavy u obce Háj ve Slezsku spadl do ledové vody

a proud jej odnesl asi 200 metrů daleko až pod jez. Sedmiletá dívenka spadla do vody s ním, ale dokázala se sama vydrápat na břeh. Další holčička, která s nimi po břehu pobíhala, do vody nespadla.

Informaci o třech dětech v řece Opavě obdrželo operační středisko hasičů v sobotu krátce po půl třetí odpoledne od Policie ČR. Na místo ihned vyrazila jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě, vybavená nepromokavými obleky do vody, a dvě jednotky dobrovolných hasičů obcí Hrabyně a Háj ve Slezsku-Lhota u Opavy.

Hasiči zjistili první přesné informace na místě pádu dětí do vody v zátočině Opavy, kde byly částečně zamrzlé okraje řeky. Ihned se vydali pod nedaleký jez, kde po dvou minutách nalezli v ledové vodě devítiletého chlapce, kterého sem přinesl proud a projel jez. Chlapce předali týmu Zdravotnické záchranné služby, který se snažil zhruba hodinu chlapce oživit, avšak marně.

Sedmiletá dívenka, která z vody vylezla, byla při vědomí, ale podchlazená. Proto byla druhou sanitkou převezena do nemocnice. Na místo neštěstí přiletěl také vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy.

K neštěstí nemuselo vůbec dojít. Pokud by děti přešly zhruba sto metrů od říční zátočiny, narazily by na zatopenou štěrkovnu v Dolním Benešově, jejíž hladina byla zcela zamrzlá a bezpečná.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-
Sdílet