Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár přístřešku s uskladněným dřevem

Dne 29. 12. 2007 v 05:56 hod. byli hasiči informováni o požáru u rodinného domu v Morkovicích-Slížanech. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozem a technickým autem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Morkovic-Slížan a Zdounek.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru přístavku pro uskladnění dřeva na spalování u soukromé stolárny.

Hasiči byli na místě do tří minut od výjezdu, přístřešek byl zcela v plamenech a požár nebezpečně ohrožoval budovu blízké stolárny. Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a snažili se proniknout do místa požáru. V silně zakouřeném prostoru nechal velitel zásahu vést požární útok nejdříve oknem stolárny.

Hasiči postupně požár lokalizovali asi po dvaceti minutách intenzivního hašení vodou. Náročnější však byla až následná likvidace požáru. Osmimetrový přístavek, plný prohořívajícího dřeva, museli hasiči postupně rozebrat a celou hromadu dřeva vyvézt ven k dohašení. Na náročné a zdlouhavé práci se střídali především hasiči z dobrovolných sborů.

Někteří hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a na odvětrávání stolárny a venkovních prostor byla použita přetlaková ventilace. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Likvidace požáru byla hlášena až po osmé hodině ranní.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel stolárny uvedl, že ho nad ránem vzbudil soused, který si jako první všiml kouře a plamenů. Snaha o uhašení silného požáru pomocí ručního hasicího přístroje nebyla možná a na pomoc museli přijet hasiči.

Požár zničil značnou část hospodářského stavení s uskladněným dřevem ze stolárny. Majitel si škodu vyčíslil na dva tisíce korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty stolárny ve výši 700 tis. Kč. Příčina vzniku požáru není jasná a nadále se šetří i ve spolupráci s policií.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet