Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva odpolední požáry střech domů na Vsetínsku

Dne 31. 12. 2007 ve 13:55 hod. byli hasiči informováni o požáru restaurace v obci Hovězí.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Hovězí a Halenkov.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy u komína místního pohostinství.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající oblak kouře a hořící část střechy. Hasiči rozvinuli vodní proudy a požár postupně lokalizovali a uhasili. Při následných několikahodinových dohašovacích a likvidačních pracích byla rozebrána část konstrukce střechy a bednění kolem komína. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár zpozorovala žena, která v pohostinství pracuje jako obsluha a bydlí nedaleko. Z oken střechy hospody vycházel kouř a po rychlém průzkumu byli přivoláni hasiči. Požár zničil část stavební konstrukce střechy a její krytinu.

Požár vznikl vznícením hořlavých materiálů v těsné blízkosti komína krbu, ve kterém se topilo. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku restaurace za 3,5 mil. Kč. Na likvidaci požárů tohoto pohostinství vyjížděli hasiči v minulých letech již několikrát.


Dne 31. 12. 2007 v 15:27 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Vidči.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm a jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Vidče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru venkovní stěny a přístřešku rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažili obyvatelé domu a sousedé požár hasit pomocí ručních hasicích přístrojů, zahradní hadice a kbelíků s vodou. Jejich snaha byla úspěšná a zabránila dalšímu šíření plamenů. Po příjezdu hasičů byl požár postupně uhašen vysokotlakým vodním vedení. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl na vnější straně starého celodřevěného rodinného domu, který se rozšířil na dřevěný přístavek. Poškozena byla část trámové konstrukce stěny stavby, část střechy a část krytiny museli odstranit hasiči při likvidaci požáru.

Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně nedbalost nebo úmyslné jednání neznámé osoby. Případ je nadále v šetření hasičů společně s policií. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 4.500 Kč. Společným rychlým zásahem se podařilo uchránit majetek domu za půl milionu korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


-swo-
Sdílet