Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pole v Hrdibořicích na Prostějovsku zasáhl 25 hektarů

Postupnou pomoc několika desítek profesionálních a dobrovolných hasičů si vyžádal rozsáhlý požár pole, připraveného ke žním u obce Hrdibořice na Prostějovsku. Dle prvních informací od několika volajících na lince tísňové pomoci, přibližující možnou situaci na místě došlo k rychlému rozhoření v konečném součtu až na plochu 25 hektarů.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru k likvidaci nejprve vyslalo jednotky profesionálních hasičů stanice Prostějov a to osádky dvou cisternových vozidel, za posílení hasiči Vrahovice, Tovačov a Dub nad Moravou. V následujícím čase je posílila jednotka stanice Olomouc a také dobrovolníci z Vrbátek, celkově tak při požáru zasahovalo sedm cisternových vozidel.

Silný vítr nebezpečně rozšiřoval hoření vzrostlým obilím, hoření bylo velmi nebezpečné a několikrát ohrožovalo i samotné hasiče s technikou. Pomocí nasazených děl v činnosti a hadicových hasebních proudů, ale někdy i samotných sil hasičů s lopatou, takto se zhruba po třech hodinách podařilo nebezpečnému běsnění sálavého žáru a plamenů zabránit.

Vše se naštěstí obešlo bez zranění, dle prvotních součtů požár způsobil škodu v částce 800 tisíc. Příčinu vzniku v tuto chvíli na místě došetřuje hasičský vyšetřovatel, jednou z možných variant je i zahoření od techniky při sklizni.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet