Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vysokém Mýtě utekl majiteli klokan, chytali ho hasiči a pracovníci záchranné stanice

Dne 21.července 2014 ve 14,51 hod. vyslalo krajské operační a informační středisko Pardubických hasičů jednotku na odchyt volně pobíhajícího klokana ve Vysokém Mýtě v blízkosti hasičského stadionu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se zvíře nachází na vrcholu skládky – navážky zeminy, v zarostlém travnatém porostu.

Na místo byla vyžádána Městská policie Vysoké Mýto s prostředkem pro odchyt zvěře. Dostavila se i hlídka Policie ČR Vysoké Mýto a následně i příslušník Městské policie, od kterého bylo zjištěno, že Městská policie disponuje pouze smyčkou k odchytu psů.

Na základě osobní znalosti příslušníků Policie byl zjištěn majitel klokana a tento byl policisty telefonicky kontaktován. Klokan majiteli utekl již v ranních hodinách a při pokusu o jeho odchycení utrpěl majitel zranění žeber, se kterým byl hospitalizován v nemocnici.

Prostřednictvím KOPIS byl vyžádán příjezd pracovníků Záchranné stanice Pasíčka s vybavením pro odchyt zvěře – s vystřelovací sítí a narkotizačními prostředky. Dále byl vyžádán výjezd jednotky dobrovolných hasičů Vysoké Mýto z důvodu potřeby většího počtu osob pro zabránění dalšího útěku klokana.

Po příjezdu pracovníků Záchranné stanice Pasíčka bylo rozhodnuto o odchycení klokana do stahovací sítě. Zvíře bylo zasahujícími obklíčeno a při nadhánění k pracovníkům záchranné stanice se podařilo klokana zachytit za ocas a vyzvednout.

Následně byl pracovníkem ze záchranné stanice chycen do stahovací sítě a umístěn do pytle. Poté byl naložen do vozidla Městské policie a společně s pracovníky Záchranné stanice a jednotky z Vysokého Mýta odvezen a předán rodině majitele.

Petra Malátková Hofmanová
HZS Pardubického kraje
Sdílet