Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový MAN s plastovou nástavbou

Jedním z mála „majitelů“ zásahového vozidla s plastovou nástavbou se na podzim stala jednotka sboru dobrovolných hasičů města Klimkovice. Město svým hasičům zakoupilo s využitím státní 2 mil. dotace nový zásahový vůz MAN TGM 4×4 13.280 CAS 15.

Automobil byl dodán firmou SPS-THZ a nahradil tak LIAZ 101 CAS 25. Vozidlo je poháněno motorem o výkonu 280 koní s dvojitým spalováním, splňujícím emisní normu Euro 4. O přenos kroutícího momentu od motoru na kola se stará osmistupňová (8 vpřed, 2 vzad) mechanická převodovka Eaton FS 8309 DD.

Účelová nástavba vozidla je vyrobena z plastu a dodala ji včetně čerpadla polská firma Stolarczyk. Automobil disponuje nádržemi na vodu o objemu 2500 litrů a na pěnidlo o objemu 200 litrů. Vozidlo je provedeno v klasickém odstínu červené barvy RAL 3000 a zajímavostí je, že plast není stříkán, ale barva do něj byla přimíchána už při výrobě skeletu. To má za následek mimo jiné i menší vizuální újmu v případě drobných odřenin, ke kterým dříve nebo později dojde.

Automobil je vybaven elektrickým lanovým navijákem o maximální tažné síle 3,5 t. Pod předním nárazníkem je trvale umístěna asanační lišta se třemi plochoproudými hubicemi, které jsou nastavitelné ve 2 rovinách. Lišta je potrubím trvale propojena s čerpacím zařízením. V kabině řidiče se nachází ruční radiostanice Motorola, svítilny a v opěradlech zabudované DT Saturn. V pravé přední skříni nástavby jsou další dva dýchací přístroje stejného typu, dvě náhradní tlakové láhve a plovák plovoucího čerpadla. Prostřední skříň je vybavena těžkými protichemickými obleky, hadicemi a kombinovanými proudnicemi. V pravé zadní skříni se pak nacházejí armatury jako např. hydrantový nástavec, rozdělovač, stojatý ejektor, přetlakový ventil apod. V dolní části skříně je uložen agregát plovoucího čerpadla. Vzadu se nad ovládacím panelem čerpacího zařízení nachází naviják s 60 metrovou vysokotlakou hadicí s proudnicí s možností regulace průtoku a vodního kužele. Na levé straně najdeme vzadu nářadí, pákové kleště a koše s hadicemi, uprostřed pak opět hadice a dekontaminační soupravu. Ve skříni za kabinou je uložena elektrocentrála Honda ECM 2800 s prodlou­žením, motorová pila Husqvarna, přetlakový ventilátor Papin a přenosné reflektory.

Základní TTD
Délka: 7500 mm
Šířka: 2550 mm
Výška: 3300 mm

Pohotovostní hmotnost: 10 850 kg
Užitečná hmotnost: 3 150 kg
Celková hmotnost: 14 000 kg

Podvozek: Man TGM 13,280 4×4
Max. výkon motoru: 206 kW při 2400 ot/min.
Brzdy: dvouokruhové kotoučové ABS

Čerpací zařízení
Typ: STOLARCZYK
Jmenovitý průtok vody
Nízkotlaký stupeň: 1500 i/min při 0,8 Mpa
Vysokotlaký stupeň: 250 l/min při 4.0 Mpa

Pro Požáry.cz Jakub Kozák

-wap-

Sdílet