Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravské případy

K úniku neznámé těkavé látky do ovzduší vyjížděli hasiči ve čtvrtek odpoledne do Bulharské ulice v Brně. Dále v souvislosti s poryvy větru dnes dopoledne hasiči zasahovali na dvou místech znojemského okresu.

V domě páchlo rozpouštědlo

K úniku neznámé těkavé látky do ovzduší vyjížděli hasiči ve čtvrtek odpoledne do Bulharské ulice v Brně. Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici a také výjezdní skupina chemické laboratoře školícího střediska HZS Jihomoravského kraje v Tišnově.

Poměrně silný zápach látky připomínající rozpouštědlo barev hasiči objevili ve sklepě domu u starého, již nepoužívaného komínu. Měřením zjistili, že vzduch vycházející z komínu obsahuje 0,2 procenta těkavé látky, tedy množství, které by při výskytu v obytné, trvale užívané místnosti obyvatele domu mohlo ohrozit. Po odvětrání prostoru se však tato koncentrace výrazně snížila. Protože neznámou kapalinu jako zdroj zápachu se nepodařilo najít, chemici odebrali k analýze vzorky ovzduší. Laboratorní rozbor potvrdil, že z komínu se do sklepa šířil zápach výparů rozpouštědla barev. Do starého komína se látka zřejmě dostala při nedávných řemeslnických pracích.

Po důkladném odvětrání sklepa hasiči zásah ukončili. Obyvatelům domu však doporučili další intenzívní větrání.


Hasiči řezali větve topolů a akát

V souvislosti s poryvy větru dnes dopoledne hasiči zasahovali na dvou místech znojemského okresu. Před 10. hodinou jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Moravském Krumlově vyjížděla do obce Bohutice. Na žádost zdejšího starosty hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny a motorové pily odstranili suché větve dvou topolů. Větve padaly na místní komunikaci a ohrožovaly střechu sousedního rodinného domu.

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Hrušovanech nad Jevišovkou zasahovala v obci Litobratřice, kde prasklá část kmene vzrostlého akátu spadla na dráty elektrického vedení. Ve spolupráci s přivolanými elektrikáři hasiči kmen z vedení odstranili a pořezali.

V ostatních okresech kraje hasiči v souvislostí s následky poryvů větru zatím k žádnému zásahu nevyjížděli.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet