Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přívalový déšť dorazil do Moravskoslezského kraje, hasiči vyjížděli i k požáru po úderu blesku

Celkem 27× vyjeli profesionální (HZS MSK) a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji ve středu odpoledne a večer (cca od 14:00 hodin do 21:00) k událostem, souvisejícím se silným větrem a přívalovými srážkami.

Hlavně šlo o odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví, třikrát k upevňování uvolněných plechů střech, třikrát k čerpání vody a dvakrát k čištění kanálových odtoků a dalším úklidovým pracím.

Nejčastěji – celkem osmkrát – vyjeli hasiči v okresech Opava a Frýdek-Místek, 4× v okrese Ostrava-město, třikrát v okresech Nový Jičín a Karviná a jednou v okrese Bruntál.

Ve dvou případech může za odpolední výjezd hasičů požár po úderu blesku, a to na Karvinsku. Nejprve zapálil kolem 15. hodiny část střechy rodinného domu v Rychvaldu, a to vedle bleskosvodu, odhadovaná škoda 40 tisíc korun, o několik minut později korunu starého stromu v Bohumíně (bez škody).

Velkou zásluhu na uhašení střechy rodinného domu v Rychvaldu měl jeho majitel, kteří použili přenosný hasicí přístroj. Zasahovaly zde při dohašování tři jednotky hasičů: 2× HZS MSK – Bohumín a Slezská Ostrava, 1× SDH – Rychvald. (U požáru stromu v Bohumíně zasahovaly dvě jednotky hasičů.)

Kouře se u požáru v Rychvaldu nadýchala žena, která byla odvezena do nemocnice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet