Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dub Červený hrozil pádem na trať

Jednotka HZS Českých drah z pražské požární stanice byla včera, 4.1. 2008 v odpoledních hodinách povolána do lesoparku Stromovka, kde se nalézal vyvrácený statný, zhruba 12 let starý dub červený, který hrozil pádem na přilehlou železniční trať.

4.1. 2008, Praha 7 – Stromovka

Jednotka HZS ČD Praha byla vyslána k odstranění stromu, hrozícího pádem na železniční trať v praku Stromovka. Po příjezdu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o mohutný dub červený, jeho stáří odhadl pracovník správy parku na 120 let, který byl vyvrácený a opřený o další strom ve svahu u železniční trati.

K jeho vyvrácení došlo vlivem povodní v roce 2002, kdy byl celý park a všechny stromu delší dobu pod vodou a kořeny dubu jeho váhu nevydržely. V takovém stavu je bohužel většina stromů ve známém pražském parku, jenž je oblíbeným místem odpočinku a procházek.

Při včerejším zásahu tam naše jednotka potkala i trénující fotbalisty pražské Sparty, nabírající kondici. Ale zpět k dubu. Zachránit ho nešlo a tak musel být za pomoci motorové pily, ocelového lana a vyprošťovacího jeřábu AV-15 položen na zem. Tak se posléze stalo. Jednotka sbalila vybavení a dub předala pracovníkům parku. Škoda na stromě je na vyčíslení pracovníků parku.

-wap-
Sdílet