Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár kuchyně na Velehradě

Dne 5. 1. 2008 v 05:24 hod. byli hasiči informováni o požáru v hotelu na Velehradě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Velehradu a Buchlovic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v rodinném hotelu došlo k požáru v hotelové kuchyni. Hasiči byli na místě za sedm minut od výjezdu a okamžitě pronikli v dýchacích přístrojích do hořící kuchyně. Požár byl postupně lokalizován a uhašen po asi půlhodině zásahu. Hasičům se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí a na místnosti v hotelu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn, stejně tak nebyla během akce hlášena evakuace osob.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Recepční hotelu uvedla, že nad ránem nejdříve uslyšela podivné praskající zvuky, a při následném prohledávání hotelu ucítila kouř a narazila na požár v kuchyni. Plameny a kouř zničily prakticky všechno vybavení hotelové kuchyně, včetně elektroinstalace. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 2.000.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku v hotelu za nejméně 2 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru mohla být nedbalost kuchaře, který zapomněl vypnout večer při odchodu fritovací hrnec, nebo technická závada na tomto zařízení. Vyloučena zatím nebyla ani možnost neoprávněného vaření v kuchyni během noci některým ze zaměstnanců hotelu. Vyšetřovatel zajistil na místě několik stop pro další odborné zkoumání v laboratořích. Případ je nadále v šetření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet