Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českotěšínští hasiči vyprošťovali ženu z fiesty

U vážné dopravní nehody dvou osobních aut v Českém Těšíně-Mistřovicích (okres Karviná) zasahovali v neděli 6. 1. 2008 v podvečer českotěšínští profesionální hasiči. Vyprošťovali zraněnou ženu z Fordu Fiesta.

O nehodě v Ostravské ulici na spojnici Českého Těšína a Havířova informovala operační středisko hasičů Zdravotnická záchranná služba krátce před 17. hodinou. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Českém Těšíně, a to dvěma vozidly.

Na místě již zdravotníci oživovali desetiletou dívenku z fiesty. Hasiči pomocí hydraulického zařízení (rozpínáku) otevřeli zaseknuté dveře auta a na nosítkách opatrně vytáhli ve spolupráci se zdravotníky ženu (zřejmě řidičku) a vrátili se na stanici. Druhým havarovaným autem byl Renault Megane. Také zabezpečili obě vozidla před požárem a pomohli naložit zraněné do sanitek.

Po zdokumentování nehody Policií ČR se hasiči do Mistřovic patrně vrátí, aby místo nehody uklidili, respektive aby vytáhli jedno z havarovaných aut z příkopy.

Podle tiskového mluvčího ÚSZS Moravskoslezského kraje Lukáše Humpla záchranná služba ošetřila dvě pacientky, které cestovaly ve fiestě. Jednatřicetiletá žena utrpěla poranění dolní končetiny a byla transportována na traumatologii nemocnice v Havířově. Druhou postiženou se stala desetiletá dívka; její zranění v oblasti hlavy, hrudníku a břicha byla vážná. Dva zasahující lékaři s týmem zdravotníků oživovali dívenku kolem čtyřiceti minut. Nakonec se jim podařilo obnovit srdeční akci a dítě napojené na umělou plicní ventilaci transportovali do Havířova. Odtud dívku letecky přepravil vrtulník letecké záchranné služby do Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě. Stav pacientky byl v době jejího předání do nemocnice velmi vážný.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet