Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru obytné chaty zemřeli dva lidé

K tragickému požáru dřevěné obytné chaty vyjeli hasiči v neděli 6. ledna 2008 ráno do obce Jestřebí na Náchodsku. Požár byl na operační středisko ohlášen čtyři minuty po sedmé hodině. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda, Dobrušky (okres Rychnov nad Kněžnou) a dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují.

Za jedenáct minut jako první na místo dorazila jednotka dobrovolných hasičů, ale chata již byla celá v plamenech. Hasiči obdrželi od sousedů informaci, že by se uvnitř chaty měl nacházet starší manželský pár. Začali ihned s hašením a průzkumem v přízemí domu. Zhruba po dvaceti minutách nalezli v obývacím pokoji tělo ženy. Hasiči pokračovali v pátrání po druhé pohřešované osobě. Kvůli silnému zakouření se těžko dostávali do podkroví domu. Po celou dobu museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Po více jak dvou hodinách nalezli v podkroví tělo muže. Požár se podařilo lokalizovat v 09:50 hodin.

Dohašování požáru komplikovala izolace pod plechovou střechou, kde stále hořelo. Hasiči za použití sekyr a motorových pil střechu odstranili a dohasili ohniska. Požár se podařilo zlikvidovat krátce po druhé hodině odpoledne. Vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR během včerejšího dne nenašli příčinu vzniku požáru a v šetření budou pokračovat během dnešního dne. Dosavadním šetřením bylo zjištěno pouze to, že začalo hořet v místnosti v přízemí domu. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 1 milión korun.

Foto: Michal Fanta


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet