Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další sloučení operačních středisek

Od 14.1. 2008 bude HZS Ústeckého kraje na Územním odboru Litoměřice používat dálkové ovládání technologie požárních stanic. Co to znamená? Činnost operačního a informačního střediska Litoměřice se přesune na krajské operační a informační středisko v Ústí nad Labem.

Již delší dobu tak fungují bývalá operační a informační střediska Teplice, Děčín, Most a Žatec. Krajské operační středisko odbavuje nejen ústecké a petrovické jednotky, ale i jednotky územního odboru Teplice (stanice Teplice, Bílina, Duchcov), územního odboru Děčín (Děčín, Varnsdorf, Šluknov, Česká Kamenice), územního odboru Most (Most, Litvínov) a územního odboru Žatec (Žatec, Louny, Podbořany). Nyní to budou i požární stanice Litoměřice, Lovosice, Úštěk a Štětí. Práce operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR se modernizují. Koncepcí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru je v každém kraji slučovat hasičská operační a informační střediska do jednoho s působností v celém kraji.

Znamená to, že oznámení nejen z mobilních telefonů, ale i z pevných linek na linky 112 a 150 zpracovává krajské operační a informační středisko v Ústí nad Labem. Krajské operační a informační středisko bude odbavovat jednotky k zásahu, koordinovat je a poskytovat jim veškerou informační a další podporu během zásahu tak, jako to dosud činilo operační a informační středisko v Litoměřicích. Pro výkon požární ochrany se nic nezmění, ani pro ty, kdo pomoc hasičského záchranného sboru potřebují.
Pod krajské operační středisko zatím nespadá celý kraj. Od 14.1. 2008 to bude šest okresů.V každé směně KOPIS by mělo sloužit 7 lidí (3 operační důstojníci a 4 operační technici).

por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Ústeckého kraje


-swo-
Sdílet