Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů z Olomouckého kraje

V neděli 6. ledna byl v 17:53 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár autobusu na silnici mezi Hanušovicemi a Starým Městem. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Hanušovic, Jindřichova a Starého Města.

V průběhu uplynulého víkendu, pátku 4. ledna – neděle 6. ledna, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem k 39 událostem, z nichž museli zlikvidovat:
11 požárů,
9 dopravních nehod,
12 technických pomocí a
7 ostatních událostí.

4. 1. 2008
SEVER
Požár dřevěného obložení
V pátek 4. ledna vyjížděli v 7:48 hodin dobrovolní hasiči z Mohelnice k požáru dřevěného obložení v šatně lisovny soukromé firmy. Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří obložení v místnosti asi 5 × 5 metrů. Hasiči dřevěné obložení rozebrali, aby nedošlo k dalšímu hoření a požár zlikvidovali. Příčina vzniku požáru byla stanovena jako svařování, výše škody je předmětem šetření.

5. 1. 2008
V sobotu 5. ledna museli vyjíždět profesionální hasiči z Olomouckého kraje k likvidaci čtyř událostí, které byly způsobeny silným větrem, který foukal v celém kraji.
5:37 hodin – Horní Lipová – odstranění nalomeného stromu hrozícího pádem na rodinný dům
9:44 hodin – Bukovice, ulice Na Zahrádkách – upevnění dvou uvolněných plechů na střeše rodinného domu
16:12 hodin – Vápenná – zajištění volných plechů na střeše bývalé pošty
20:11 hodin – Vápenná – zajištění utrženého plechu na střeše obytného vagónu.

SEVER
Požár kotelny diakonie
V sobotu 5. ledna v 14:32 hodin byl nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár kotelny diakonie v Javorníku Travné. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Jeseníku a dobrovolní hasiči z Bernatic, Javorníku a Bílého Potoka. Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří kotelna přistavená k třípatrové budově. Samotná budova má rozměr 11 × 15 metrů, kotelna 4 × 9 metrů. Požár se z kotelny dostal přes podhled budovy až na střechu, zasáhl také jednu podkrovní místnost. Při zásahu se hasiči museli přes sádrokartonový strop dostat na střechu, která se jim naštěstí podařila zachránit. Požár však kompletně zničil kotelnu včetně vybavení. Při události museli hasiči evakuovat 5 chlapců (obyvatel domu), nikdo naštěstí nebyl zraněn. Výši škody stanovil vyšetřovatel po dohodě s majitelem na 600 tisíc korun, příčina vzniku požáru se šetří.

PŘEROV
Požár zazděného trámu v komíně
V sobotu 5. ledna byl v 14:38 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Prostějově požár zazděného trámu v komíně v Pavlovicích u Přerova. Po příjezdu profesionálních hasičů z Přerova a dobrovolných hasičů z Pavlovic a Radslavic bylo zjištěno, že se na půdě rodinného domu kouří z podlahy. Hasiči proto začali rozebírat podlahu, aby se dostali k ohnisku požáru. Po likvidaci se vrátili zpět na základnu. Asi po hodině se jednotka však musela vrátit k požáru zpět, protože vyšetřovatel při ohledávání místa požáru našel ještě jedno skryté ohnisko. Hasiči po návratu rozebrali ještě jeden mezistrop i se sádrokartonem. Škodu stanovil vyšetřovatel po dohodě s majitel na 20 tisíc korun, příčinou vzniku požáru byl zazděný trám v komíně.

OLOMOUC
Záchrana osoby a hašení odpadu v teplovodním kanále
V sobotu 5. ledna byl v 20:38 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár odpadu v teplovodním kanále v Olomouci na ulici Lipenská. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že v teplovodním kanále je osoba, která se nemůže dostat ven. Hasiči proto spolu s hasebními pracemi zahájili také činnosti směřující k záchraně života. Z téměř rutinního zásahu na požár odpadu se stal veliký boj o lidský život. Východ z teplovodního kanálu byl zamřížovaný a hořící odpad u něj byl nashromážděn. Muž byl uvězněn v kanálu a nemohl se dostal ven. Hasiči se po příjezdu snažili požár zlikvidovat, rozbrušovacím nářadím odstranili mříž, ale zakouření bylo tak silné, že muž se díky němu uvnitř dusil. Proto pomocí rozpínáku hasiči udělali mezi panely, které tvořily strop mužova úkrytu, prostor, kterým vsunuli dovnitř ventilátor a pomocí přetlakové ventilace prostor odvětrávali. Stejným prostorem se do kanálu dostali i hasiči a muže zachránili.

PROSTĚJOV
Požár stohu
V sobotu 5. ledna byl v 22:07 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Prostějově požár stohu v Hrdibořicích. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Dubu nad Moravou a Vrahovic. Po příjezdu bylo zjištěno, že asi polovina stohu je zachvácena požárem, ale protože foukal silný vítr, bylo by velmi obtížné rychle postupující požár zastavit. Hasiči proto po dohodě s majitelem nechali stoh pod dohledem vyhořet. Do rána na místě hlídali dobrovolní hasiči z Vrahovic.

6. 1. 2008
SEVER
Požár autobusu
Po příjezdu na místo požáru byl požárem zachvácen motorový prostor a kabina autobusu. Všechny osoby, které cestovaly autobusem byly při příjezdu hasičů mimo autobus. Na místo byl povolán náhradní autobus pro přepravu osob a materiálu, který byl zachráněn z hořícího autobusu. Požár způsobil předběžnou škodu 1,5 milionu korun, jeho příčina je zatím v šetření, nejpravděpodobnější se jeví technická závada.


Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje


-swo-
Sdílet