Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár motoru nákladního auta u Tlumačova

Dne 6. 1. 2008 ve 21:45 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Tlumačova.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v motorovém prostoru nákladního auta zn. MAN došlo k požáru elektrického vedení.

Hasiči dorazili na místo požáru za šest minut od výjezdu. Před hasiči se snažil požár zvládnout sám řidič, a to za použití práškového ručního hasicího přístroje. Byl úspěšný a podařilo se mu plameny lokalizovat v motorovém prostoru vozu. Následně hasiči požár zlikvidovali vysokotlakým proudem vody a zabránili jeho dalšímu šíření do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že za jízdy ucítil zápach a následně uviděl i kouř. Po zastavení zjistil požár u motoru, který se snažil uhasit.

Požár zničil část motorového prostoru nákladního tahače zn. MAN. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Včasným zásahem řidiče a hasičů byly uchráněny další hodnoty auta za 350 tis. Kč a nákladu ubytovacích buněk za 150 tis. Kč.

Příčinou vzniku požáru byl zkrat na silovém elektrickém kabelu, který byl pravděpodobně poškozen kunou nebo jiným hlodavcem. K poškození kabelů došlo při odstávce vozidla ve Slušovicích, a to na místě, kde byly zjištěny podobné případy poškození kabelů aut.

Podobné případy nejsou nijak ojedinělé a každý motorista by měl věnovat pozornost pravidelné prohlídce svého vozu. Poškození elektrického vedení nebo narušení kabelů hlodavci může skončit nejen technickými problémy, ale také požáry.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


-swo-
Sdílet