Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů z Královéhradeckého kraje

Broumovští profesionální hasiči byli v pátek 4. ledna 2008 ve 13:56 hodin přivoláni k Liščímu potoku v Broumově. Ve vodě našli kolemjdoucí sud s motorovým olejem. Množství, které uniklo, bylo nepatrné a nijak neohrozilo životní prostředí.

Hradec Králové

V bytě plném odpadků vypukl požár

V pátek 4. ledna 2008 ve 12:18 hodin vyjeli královéhradečtí hasiči k hlášenému požáru v přízemním bytě pětipodlažního domu ve Slezské ulici v Hradci Králové. Na kouř vycházející z oken upozornili sousedé.
Po příjezdu hasičů na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že byt je zarovnán odpadky všeho druhu. Hořet začalo v kuchyni na kuchyňské lince. Šedesátiletý majitel bytu rozvíjející požár uhasil ještě před příjezdem hasičů, ale zůstal uvnitř bytu. Hasiči vyvedli muže z bytu a předali do péče záchranné službě. Hasiči začali s vyklízením bytu a odvětráním zakouřeného prostoru. Požár zřejmě způsobila nedbalost majitele, který odhodil nedopalek cigarety do plechovky s papíry umístěné na kuchyňské lince. Plameny poškodily kuchyňskou desku a částečně podlahu. Požár nezpůsobil žádnou hmotnou škodu. Případ dále šetří Policie ČR pro pokus obecného ohrožení.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – Hradec Králové


Hasiči odstraňovali z jezu ledové kry

K netypickému zásahu vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči ze Smiřic v sobotu 5. ledna 2008 po desáté hodině dopoledne do Smiřic. Dobrovolní hasiči se snažili uvolnit ledové kry z jezu, které bránily průtoku vody. Zamrzla také stavidla. Jelikož nebylo možné kry odstranit, zaměstnanci Povodí Labe požádali o pomoc elektrárnu v Opatovicích nad Labem. Ta umožnila načerpání zhruba 14 kubíků horké vody. Královéhradečtí hasiči vodu v Opatovicích načerpali do cisterny a převezli do Smiřic. Pomocí horké vody byl uvolněn jez a také zamrzlá stavidla.

Foto: Michal Fanta


Hasiči pomáhali pejskovi z ledové kry

V neděli 6. ledna 2008 krátce před polednem vyjeli královéhradečtí hasiči k řece Orlici v Hradci Králové – Malšovicích, kde na ledové kře uvízl pes. Majitelka jej pustila z vodítka a pes vběhl na ledovou plochu. Led ale začal praskat a část, i s pejskem, se oddělila a odplula nedaleko břehu. Hasiči na záchranu zvířete ani nemuseli použít člun, udělali z dřevěného prkna lávku mezi břehem a oddělenou částí ledu. Pejsek pak poslušně po dřevěném „přechodu“ přešel na břeh.


Územní odbor Náchod

Únik motorového oleje do potoku



Foto č.1: stanice Broumov, foto č. 2 a 3: Tomáš Ságner


Požár stropu způsobil zazděný trám

Profesionální hasiči z Jaroměře, dobrovolní hasiči z Chvalkovic, Jaroměře a Jezbin vyjeli v sobotu 5. ledna 2008 v 09:28 hodin k požáru v rodinném domku ve Velké Bukovině. Jednalo se o požár stropu kvůli zazděnému trámu v komíně. Hasiči požár lokalizovali dvě minuty po desáté hodině. Následně rozebrali poškozený strop a dohasili ohniska. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 1,5 milionu korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Jaroměř


Hasiči zasahovali během neděle u tří vážných dopravních nehod

Profesionální hasiči z Náchodska během neděle 6. ledna 2008 vyjeli ke třem vážným dopravním nehodám, které si vyžádaly dvě zraněné osoby.

K první nehodě vyjeli broumovští hasiči v 11:33 hodin do obce Pěkov. Řidič Fiatu Bravo nezvládl řízení a převrátil se s vozidlem na střechu. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči zabezpečili vozidlo proti požáru a úniku provozních látek. Po zajištění místa nehody převrátili automobil zpět na kola.

Foto: stanice Broumov


Další nehoda se stala krátce po poledni na silnici č. I/33 ve směru na Hradec Králové u obce Semonice. Řidič osobního vozidla Opel Astra vyjel při průjezdu táhlou levotočivou zatáčkou vpravo mimo vozovku, kde narazil do mostního pilíře. Řidič polské národnosti byl vyproštěn ještě před příjezdem hasičů z Jaroměře a s těžkým zraněním převezen do nemocnice. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru a zamezili úniku provozních látek. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Ve 12:17 hodin vyjeli profesionální hasiči z Náchoda k dopravní nehodě osobního vozidla, které havarovalo v Náchodské ulici v Dolní Radechové. Osobní vozidlo skončilo na boku a jeho řidič zůstal uvnitř uvězněn. Hasiči zraněného muže vyprostili a předali do péče záchranné služby. Zabezpečili vozidlo proti úniku provozních látek a požáru.

Foto: stanice Náchod

Příčiny všech tří dopravních nehod šetří Policie ČR.



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet