Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali i v roce 2007 lidem na neobvyklých místech

Desítky obyvatel Moravskoslezského kraje vděčí i v roce 2007 hasičům za včasnou záchranu při vyproštění z havarovaných aut, zaseknutých výtahů, ale i z různých nedostupných míst kvůli zdravotním problémům a z korun vysokých stromů, například paraglidistů v Beskydech.

K největším úspěchům profesionálních hasičů v našem kraji v roce 2007 se dá bezesporu přičíst záchrana mladíka z potopené Škody Favorit, se kterou skončil o červnové noci v hlubokém potoce mezi dvěma kališti v Karviné-Loukách při „mejdanu“ skupiny mladých lidí. Ti se nejprve pokusili vytáhnout řidiče sami, ale neúspěšně. Až pak zavolali profesionální pomoc – hasiče.

Pohotoví hasiči ze stanice HZS MSK v Karviné připevnili pod vodou auto k automobilovému jeřábu, kterým favorita přizvedli a rychle z něj mladého muže vytáhli. Pak jej hasiči začali oživovat a ještě pomohli naložit do sanitky. Přestože střízlivé odhady hovořily o nejméně půlhodině zachráněného muže pod vodou bez kyslíku, po probrání v nemocnici neměl mladý muž žádné zdravotní problémy. Hasičům se tedy vyplatilo – jako obvykle – vyzkoušet všechny možnosti k záchraně a striktně „logické“ uvažování nechat až na později.


Citlivý přístup – tentokrát k postiženému dítěti – projevili opět karvinští profesionální hasiči v polovině července, kdy byli přivoláni na pomoc šestiletému chlapci. Ten se při přelézání branky školního hřiště v Karviné bolestivě nabodl levou rukou na ostrý kovový hrot branky a špice mu provrtala zápěstí. Obvyklé odřezání hrotu by se bez silné chlapcovy bolesti nepodařilo.

Konečné řešení proto bylo prosté – již odemčenou branku hasiči opatrně vysadili i s chlapcovou rukou a pomalu toto monstrum transportovali do přistavené sanitky Zdravotnické záchranné služby – za mnohdy nechápavých pohledů četných svědků. Při jízdě statečného chlapce i branku drželi dva silní hasiči, hasičské vozidlo jelo za sanitkou. Hasiči donesli branku s chlapcem až do nemocnice Karviná-Ráj, kde si jej převzali lékaři. Následovalo uspání chlapce a odborné vytažení napíchnutého zápěstí. Hasiči pak ještě odvezli branku zpět a nasadili na původní místo.


Důkazem vzorné spolupráce několika složek integrovaného záchranného systému – tedy hasičů, policistů a zdravotníků – byla záchrana natěrače z vodojemu ve Slezské Ostravě v polovině července, který jej natíral během letních veder zevnitř a nadýchal se výparů z barev. Druhý natěrač stačil slézt sám a ještě asistoval u pomoci kolegovi.

Hasiče požádala o pomoc Zdravotnická záchranná služba, která nedokázala muže z třicet metrů vysoké vodárenské nádrže sundat. Mezitím svědkové nehody zastavili na silnici projíždějící policejní vozidlo. Druhý natěrač se vzápětí vydal s policistou nahoru i s životně důležitým kyslíkovým přístrojem.

Ihned po příjezdu jednotky ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu vyrazili dva hasiči s dýchacími přístroji nahoru do nádrže s další lahví kyslíku a vystřídali policistu a natěrače. Mezitím dorazila na místo lezecká skupina z hasičské stanice v Ostravě-Porubě, vybavená lany a dalšími potřebnými pomůckami, která také vyrazila v dýchací technice k záchraně postiženého muže.

Po výstupu obou jmenovaných skupin hasičů do nádrže dostal natěrač novou zásobu kyslíku a když se dostal na vzduch, byl sám schopen se zajištěním lezců (jistili jej lany před pádem) sestoupit z vodárenské věže. Dole si jej převzala Zdravotnická záchranná služba.


Hasiči z Karviné loni pomáhali také opraváři výtahů, kterého skřípla kabina. Přitom v Moravskoslezském kraji není prakticky ani jeden den v roce, kdy by zdejší profesionální hasiči nemuseli vyprošťovat žádnou osobu, uvízlou ve výtahu výškových budov, ale pomoci uvízlému opraváři výtahu se jim zas tak často „nepoštěstí“…

Řemeslníka přimáčkla u stropu kabina výtahu v posledním patře domu v Karviné-Ráji. Hasiči kabinu uvolnili, muže středního věku sundali a předali jej týmu Zdravotnické záchranné služby k ošetření jeho zranění. Pak ještě pomohli s jeho snesením po schodech a naložením do sanitky, která jej odvezla do nemocnice. Muž údajně nebyl na chodbě domu schopen vysvětlit, jak se mu to stalo.

Úsměvně skončil rovněž zásah ostravských hasičů, kteří vyprostili čtyřletého chlapce ze zajetí radiátoru. Neposedný chlapec přišel s maminkou na návštěvu do bytu v Ostravě-Porubě. Hovory dospělých jej zjevně nezaujaly, a tak začal zkoušet odolnost židle, která má své dlouholeté místo právě u trubek ústředního topení. Dílo zkázy bylo hotovo za chvíli – zaklíněná levá nožka už ven nešla, a to ani přes usilovnou snahu dospělých.

Po deseti minutách si jedna z bezradných žen vzpomněla na případ z října 2006, kdy podobného chlapce uvěznil radiátor ve Frýdku-Místku a kde mu pomohli až hasiči. Proto neváhala a také zavolala na tísňovou linku 150. Šest urostlých hasičských záchranářů ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě odtlačili pomocí hydraulického zařízení trubku topení asi o centimetr a noha byla hned venku. Samotný zásah trval podle velitele hasičů jen dvě minuty. Bez zbytečných škod na ústředním topení.

Podobný případ se stal v polovině října 2006 ve Frýdku-Místku, ale vypadal hrozivěji – tříletý chlapec uvízl ve výklenku pod oknem za radiátorem a trubkou ústředního topení. Mezi zdí a ústředním topením byl zapasovaný téměř hodinu, než matka a babička přišly na to, že by jim mohli pomoci šikovní hasiči. Ani tehdy se žádné trubky neřezaly. Čtyři záchranáři prostě vzali radiátor a jen ho vyhli.

K neobvyklému zásahu bylo povoláno na začátku prosince 2007 lezecké družstvo hasičů ze stanice v Ostravě-Porubě. Mělo pomoci dolů zhruba padesátiletému jeřábníkovi, který dostal v kabině portálového jeřábu v hale v Ostravě-Třebovicích epileptický záchvat.

Lezecké družstvo nejprve pomocí lana dopravilo muže z kabiny o tři metry výše na koleje jeřábu. Pak jej hasiči, za dohledu zdravotníků, přidržovali po celou cestu po kolejích a dolů (při jeho chůzi) až na podlahu haly. Tam si jej tým Zdravotnické záchranné služby převzal. Hasiči byli s neobvyklou pomocí hotovi za deset minut.

K podobné pomoci zdravotníkům vyjížděli profesionální hasiči z Frýdku-Místku na začátku listopadu. Zhruba třicetiletý slovenský řemeslník tehdy dostal epileptický záchvat při opravě střechy rodinného domku ve Frýdku-Místku, údajně poprvé v životě. Původně hasiči plánovali, že by při transportu řemeslníka dolů pomohlo lezecké družstvo, které mají profesionální hasiči v každém okrese Moravskoslezského kraje. Nakonec hasičům „stačila“ výšková technika – k domku přistavili automobilový žebřík, kterým muže svezli dolů a předali rychlé záchranné službě.


Hasičští lezci si připsali úspěšné zásahy i loni v létě v Beskydech, kdy z vysokých stromů sundávali hned několik paraglidistů. Podrobnější záznamy jsou o pomoci zkušenému polskému letci mezi 45 a 50 lety z 12 metrů vysokého smrku v Třinci-Oldřichovicích. Polák může poděkovat lezeckému družstvu ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku a jednotce ze stanice v Třinci.

Bez zranění vyvázl v létě také jednatřicetiletý paraglidista, který se při nácviku technik létání dostal až na statný buk, rostoucí v lesním porostu u Kunčic pod Ondřejníkem, v lokalitě zvané Pod Skalkou. Z výšky kolem třiceti metrů jej vysvobodily po sobotní půlnoci dvě lezecké skupiny HZS MSK ze stanic ve Frýdku-Místku a Ostravě-Porubě.

Kolegům paraglidisty, kteří zavolali o pomoc, chvíli trvalo, než jej po letu (ještě za světla) našli. Hasiči brzy popisované místo našli, vylezli do koruny buku a muž byl spuštěn z výšky zhruba 30 metrů. U muže nebylo zjištěno žádné zranění. I tak byl na jeho ošetření připraven na místě hasič-lezec se zdravotnickou specializací.

Pro výcvikovou skupinu paraglidingu i pro „cvičence“ samozřejmě nebyla havárie se zásahem záchranářů obvyklou událostí. „Hasičům patří můj velký dík za profesionální zákrok a rychlou pomoc v nepřístupném terénu,“ řekl zachráněný muž.

Ne vždy se zasahující hasiči setkají se vděkem lidí, kterým chtějí nezištně pomoci. Doufám, že jen osamoceným negativním příkladem zůstane napadení velitele hasičského zásahu a jeho mladého kolegy pomateným staříkem s kladivem v ruce loni v březnu v Třinci při likvidaci požáru v bytě. Mladý hasič skončil na nemocenské s pohmožděnou levou rukou v dlaze, velitel zásahu s pohmožděným zádovým svalem.

Jiný obyvatel domu na tísňovou linku oznámil, že ze sousedního bytu vychází kouř. Hasiči ze stanice HZS MSK v Třinci roztáhli do třetího podlaží domu hadice a bouchali na dveře, ze kterých kouř vycházel. Protože se nikdo uvnitř neozýval, dveře otevřeli násilně. Hasiče, držícího proudnici, bez jakéhokoliv varování či jiných zvuků napadl kladivem uživatel bytu a poté se v bytě zavřel. Mladý hasič utržil několik ran do levé ruky. Po druhém otevření bytu se pokusil vzteklý muž napadnout statnějšího velitele hasičského zásahu, ale ten jej po krátké potyčce zpacifikoval.

Požár v předsíni bytu pak záchranáři uhasili. Uživatel bytu pálil v předsíni starý radiopřijímač. Hasiči předali útočníka strážníkům a ti Policii ČR. Muž skončil v třinecké cele předběžného zadržení.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet