Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár haly u Nýřan

V neděli 6. 1. 2008 po 15:30 vyjely k požáru haly v překladišti u Nýřan první jednotky HZS Plzeňského kraje. Při příjezdu jednotek byla hala o rozměrech cca 120m x 40m celá v plamenech, hasiči se proto kromě hašení soustředili na ochranu okolních objektů.Přidá­no foto

Hašení provádělo celkem 17 hasičských jednotek, 7 jednotek profesionálních (Plzeň Nýřany, Košutka, Střed a Slovany, Stříbro, Tachov a Chemická laboratoř Třemošná) a 10 dobrovolných (Nýřany, Vochov, Blatnice, Kozolupy, Chotěšov, Zbůch, Líně, Vejprnice, Tlučná a Město Touškov). U události zasahovalo postupně kolem 100 hasičů, vzhledem k hustému kouři používali dýchací techniku.

Celodřevěná hala pokrytá eternitem patří firmě Lod Speed Nýřany a v užívání ji měly také firmy Metrans a stavební firma Benz. V hale se nacházel pouze nakládací stroj. Zhruba metr od hořící haly stála asi desítka kovových kontejnerů s neznámým obsahem. Jeden z kontejnerů se žárem roztrhnul a jeho obsah vyhořel. Následným průzkumem bylo zjištěno, že kontejner obsahoval papír a plechy. Na místo byla povolána Chemická laboratoř z Třemošné, která provedla měření zplodin hoření, kdy bylo zjištěno, že se do ovzduší nedostaly žádné zdraví ohrožující látky a nebylo ohroženo ani životní prostředí. Hasiči také uchránili vedle stojící halu patřící firmě IBZ, kde se nacházejí pneumatiky.

Po dvou hodinách dostali hasiči požár pod kontrolu a dále prováděli dohašování a kontrolu objektu až do rána 7.1., kdy na místě zůstaly jedna profesionální a jedna dobrovolná jednotka. Zásah byl komplikován vzdáleností k vodnímu zdroji, voda k hašení byla zajišťována kyvadlovou dopravou. Hasiči také využili termokameru k zjišťování teploty uvnitř kontejnerů, které se podařilo odsunout o několik metrů dále od dohořívající haly.K události se dostavil krajský řídící důstojník, vyšetřovatel příčin požárů a také krajský ředitel. Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda se předběžně odhaduje na více jak 7 milionů korun.


Mgr. Blanka Nechvátalová
zastupující tisková mluvčí

-swo-
Sdílet