Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nůž Victorinox Rescue Tool

Světoznámý švýcarský výrobce nožířského zboží VICTORINOX vyrobil pro záchranáře a speciálně pro členy vyprošťovacích týmů kapesní nůž s názvem Rescue Tool, který má celou řadu užitečných funkcí.

Dodavatel vyprošťovacího zařízení značky Lukas a partner našeho webu, firma NORDSTAHL, začala minulý rok nabízet novinku ve svém sortimentu. Jedná se o speciální nůž, určený pro hasiče a záchranáře, který vyrábí švýcarská firma Victorinox pod názvem Rescue Tool.

Oproti ostatním, dnes běžně dostupným nožům pro hasiče a záchranáře, které se však ve velké většině naprosto míjejí svým účelem a označení jako záchranářská pomůcka u nich je jen a pouze tzv. na oko, je švýcarský Rescue Tool skutečně tím, za koho se vydává. Tedy praktickým záchranářským no­žem.

Victorinox Rescue Tool byl vyvinut ve spolupráci s bezpečnostními a záchranářskými složkami během pětiletého projektu, takže o jeho užitné hodnotě není vskutku žádných pochyb.

Předností nože Victorinox Rescue Tool je hned několik. Na první pohled každého upoutá jeho barevné provedení, které je ve svítivě žluté s luminiscenčním účinkem, v noci tak nůž díky barvě svítí. Rovněž pouzdro je vyvedeno tak, aby bylo dobře viditelné – je vyrobeno z nylonu v reflexní žluto – červené barvě.

Klíčové funkce tohoto nového kapesního nástroje lze ve vteřině otevřít a ihned použít. Všechny části byly podrobeny přísným testům, především hrot pro rozbití okna a pilka na řezání lepeného skla. Díky zaoblené čepeli na řezání bezpečnostních pásů lze pásy velmi bezpečně přeříznout.

Tento nástroj obsahuje nejdůležitější funkce pro vyproštění člověka uvězněného v automobilu. Všechny nástroje, které musí být ihned k dispozici, lze snadno otevřít a jsou vhodné pro praváky i leváky.

Victorinox Rescue Tool sestává z celkem 14 část, viz foto v galerii:

  1. velká čepel s pojistkou, ( s očkem pro rychlé otvírání a zubatou čepelí)
  2. phillips křížový šroubovák
  3. hrot pro rozbití okna
  4. šroubovák
  5. otvírák na láhve
  6. odstraňovač izolace z drátů
  7. výstružník, průbojník
  8. čepel na řezání bezpečnostních pásů
  9. kroužek na klíče
  10. pinzeta
  11. párátko
  12. pilka na řezání lepeného skla
  13. luminiscenční střenka
  14. nylonové poutko

Hrot pro rozbití okna a pilku na řezání lepeného skla je možno použít samostatně a jsou snadno vyměnitelné.

Victorinox Rescue Tool je dodáván ve dvou provedeních a to:

  • 0.8623.M (s rovnou čepelí bez očka pro rychlé otvírání)
  • 0.8623.MN (s očkem pro rychlé otvírání a zubatou čepelí)

Victorinox Rescue Tool váží 165 g resp. 203 g včetně nylonového pouzdra. Lze jej pohodlně upevnit na zásahový opasek, ale v našich podmínkách je jeho nošení spíše záležitostí kapes kabátu či kalhot.

Victorinox Rescue Tool získal na největším mezinárodním nožířském veletrhu IWA (zúčastnilo se ho 34 výrobců z 9 zemí) titul Nůž roku 2007. Rovněž byla oceněna spolupráce hasiči/záchranáři + výrobce při jeho vzniku.

Sdílet