Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Odersku hořela střecha velké rekreační chaty, hasiči uchránili další majetek

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v sobotu 26. července 2014 odpoledne v obci Heřmanice u Oder (okres Nový Jičín) u požáru sedlové střechy velké přízemní budovy ve tvaru L, přestavované na rekreační chalupu či chatu.

Škoda hlavně na střeše objektu byla odhadnuta na jeden milion korun a na sousední hospodářské budově se zvířectvem na dalších 200 tisíc korun. Hasiči přitom svým rychlým zásahem zachránili majetek na obou objektech asi za dva miliony.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno ve středu krátce po čtvrt na čtyři odpoledne. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Vítkov, Bílovec a Nový Jičín, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Heřmanice u Oder-Véska, Odry, Studénka a Bílovec.

Již při příjezdu prvních hasičských vozidel sedlová střecha velmi silně hořela a propadla se dolů. Původní rodinný dům o půdorysu 14 × 14 metrů ve tvaru L si majitelé přestavovali na rekreační chalupu a rekonstrukce byla již téměř u konce. Hasiči prováděli i ochranu sousedního hospodářského stavení se zvířaty před ohněm, kam se rychle šířil.

Jednotky dostaly oheň pod kontrolu již zhruba za půlhodinu, dohašování se protáhlo až do večera. V požářišti hasiči našli zbytky dvoukilogramové tlakové lahve na propanbutan, která zde před jejich příjezdem vybuchla, zřejmě na půdě.

Spolumajitel středního věku byl lehce popálen na ruce, hlavně ale utrpěl šok a musel být odvezen do nemocnice. (Podle neověřených zpráv se vrátil domů již v sobotu večer.)

Oheň způsobil škodu jeden milion korun na domu a 200 tisíc korun na sousedním hospodářském stavení. Hasiči uchránili majetek za 2 miliony korun na zbytku domu a zbytku hospodářského stavení.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada na kouřovodu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet