Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při pátrání pomohla štěrbinová kamera

Poprvé v ostrém zásahu dnes dopoledne brněnští hasiči při pátrání po osobách v obtížně přístupných prostorách použili novou speciální štěrbinovou kameru. Špičkové technické zařízení bylo v provozu v areálu Boby centra ve Sportovní ulici v Brně.

Do areálu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici krátce před osmou hodinou na žádost Policie ČR. Hasiči měli policistům pomoci při pátrání po osobách podezřelých ze vniknutí do jednoho z objektů. Protože stopy vedly do stropních podhledů a konstrukce střechy, na místo vyjelo i družstvo hasičů – lezců s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách. K prohledávání stropních konstrukcí objektu hasiči nejdříve použili termokameru a poté i štěrbinovou kameru. I když štěrbinová kamera ve stropním prostoru nikoho neobjevila, policistům zjednodušila další pátrání.

Unikátní štěrbinovou kameru brněnští hasiči získali v loňském roce díky dotaci 480 tisíc korun z prostředků města Brna. Zařízení je určeno k pátrání po osobách v obtížně přístupných prostorách a terénech – například po lidech zavalených v sutinách zřícených domů, ve sklepeních, studnách, v přírodních útvarech a na dalších místech. Štěrbinová kamera se například výrazně osvědčila v červnu 2004 při pátrání po lidech v sutinách zříceného domu v brněnské Tržní ulici. Tehdy si ji však brněnští hasiči museli vypůjčit od kolegů z Prahy.

Nyní mají štěrbinové kamery ve výbavě hasiči v Praze, Ostravě a Brně. Zatímco hasiči v Praze a Ostravě používají běžné komerční výrobky, Brňané získali zařízení speciálně vyvinuté pro záchranářské účely. Hasičům štěrbinovou kameru „na míru“ vyvinuli odborníci z laboratoře teleprezentací a robotiky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského Vysokého učení technického. Na teleskopické tyči kamera dosáhne do vzdálenosti osmi metrů, na kabelu ji lze spouštět nebo sunout do vzdálenosti 60 metrů. Záběry kamery lze ovládat ve dvou osách a zařízení má vlastní regulovatelné osvětlení. Obraz zkoumaného prostoru mohou záchranáři prohlížet a vyhodnocovat buďto na malé přenosné obrazovce, nebo na barevném monitoru o úhlopříčce 19 palců.

Protože skupina brněnských hasičů – lezců je předurčena pro specializované zásahy nejen v Brně, ale také na území celého kraje, může být špičkové technické zařízení nasazeno při záchranářských akcích ve všech jihomoravských okresech.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet