Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Kroměříže cvičili v ledové vodě

Dne 8. 1. 2008 v 10:00 hod. bylo vyhlášeno speciální zimní cvičení pro sloužící směnu hasičů v Kroměříži. Jednotka profesionálů se v rámci zimních cvičení tentokrát soustředila na záchranu přímo v ledové vodě zamrzlého bývalého těžebního jezera Bagrák u Kroměříže.

Místo je známo četnou návštěvností veřejnosti při zimních sportech a radovánkách.

Speciální zaměření pak bylo věnováno testování nových suchých zásahových obleků, které jsou právě určeny do velmi nepříznivých podmínek. Hasiči si chtěli „na vlastní kůži“ vyzkoušet co obleky umožňují a jak dlouho v nich budou schopni zasahovat v ledové vodě.

Asi dvacet centimetrů silný led dovolil rozšířit cvičení i na fyzicky náročný test prosekání otvoru v ledu, který si např. nemohli vyzkoušet kolegové ze Zlína. Celé vodní cvičení bylo jištěno fixními lany a hasiči ve vodě byli pod neustálým dozorem svých kolegů. Postupně se v oblecích střídali a zkoušeli možnosti pohybu na ledu, ale i ve vodě.

Hasiči potvrdili, že nové suché obleky jsou skutečně špičkou ve své třídě. Zásah v ledové vodě je možný i po dobu delší než třicet minut, což je dostatečný prostor nejen k záchraně lidských životů, ale také při technických pomocích a zásazích. Obleky jsou využívány např. při vytahování aut z vody, odstraňování naplavenin z mostních pilířů nebo při záchraně uvízlých zvířat v zimních

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet