Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár pšenice v obci Luštěnice krotilo devět jednotek, shořelo dvacet hektarů

Dne 27. července 2014 byl v 17:10 hodin na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár pole pšenice u obce Luštěnice, Zelená, okr. Mladá Boleslav.

Operačním střediskem byly na místo vyslány jednotky Hasičského záchranného sboru ze stanice Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav, Stará Boleslav, jednotky SDH Luštěnice, Smilovice, Všejany, Loučeň, Benátky nad Jizerou a HZSP Škoda Auto.

Při příjezdu jednotek HZS je velitelem zásahu zjištěno, že při sekání pšenice došlo k požáru jak neposekaného obilí, tak strniště se slámou. Při příjezdu jednotek PO plameny dosahovaly několika metrů do výšky a požár se díky větru rychle šířil.

Jednotky rychle nasadily všechny síly a prostředky na zastavení šíření požáru a ve spolupráci se zemědělci, kteří hořící obilí obsekali kombajny, dostaly požár pod kontrolu. Po provedené lokalizaci bylo přistoupeno k dohašení ohnisek a podmítnutí pole.

Požárem byla zničena pšenice na 20 hektarech. Společným úsilím hasičů i zemědělců byla uchráněna pšenice na 40 hektarech. Škoda byla vyčíslena majitelem na 800 000 Kč, uchráněné hodnoty 1 600 000 Kč.

nprap. Michal Kuzmeniuk
vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kraje
Sdílet