Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky v Moravskoslezském kraji udeřily obrazně, blesky doslova; k požáru chaty vyjeli hasiči do Ostravice

Od dnešních 14:30 do 18:00 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji téměř ke třem desítkám zásahů v souvislosti s počasím, především se silným větrem. Nejvíce práce měli na Jablunkovsku a zbytku Beskyd (hlavně okres Frýdek-Místek).

Dvě třetiny zásahů tvořilo odstraňování stromů a větví spadlých na komunikace, jednu třetinu čerpání vody ze sklepů a čištění kanálových vpustí. Nikdo nebyl při těchto událostech zraněn. V Milíkově (okr. FM) vítr strhnul část střechy rodinného domu, hasiči zde pomocí lezecké techniky upevňovali provizorní nepromokavou plachtu.


V Ostravici zasahovaly 4 jednotky hasičů u požáru rekreační chaty o půdorysu 8 × 5 metrů. Oheň hasiči uhasili za hodinu. Předběžná škoda se bude podle prvních odhadů pohybovat v řádech (několika) stovek tisíců korun.

Mladistvá děvčata, která byla při udeření blesku uvnitř a byla v šoku předána zdravotníkům ZZS MSK (odvezena do nemocnice), zasahujícím hasičům tvrdila, že začalo hořet od blesku. Vyšetřovatel HZS MSK je nyní na místě, aby skutečnou příčinu vzniku požáru zjistil.

Předběžně odhadovaná škoda je 800 tisíc korun.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet