Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Košťálově shořela hala ve které bylo uskladněno 33 tun sena, hasiči požár likvidovali celou noc

Až do dnešních ranních hodin bojovali hasiči s požárem haly v Košťálově na Semilsku, kde bylo uskladněné seno. Šlo o halu ocelové konstrukce, ve které bylo 33 tun sena, a to jak v balících, tak nafoukaného na hromadě. Požár byl hasičům ohlášen ve 22:35 hodin na tísňovou linku 112. Již v oznámení zaznělo, že poblíž jsou další hospodářské budovy a kravíny plné zvířat.

Operační důstojník povolal jednotky druhého stupně požárního poplachu a během chvíle se na místo sjelo šest jednotek hasičů s devíti cisternovými automobilovými stříkačkami. Požár byl zpozorován pozdě a v době příjezdu hasičů již byla hala zcela zasažená. Hasiči zřídili zmenšený štáb velitele zásahu a započali s hasebními pracemi. Ty probíhaly v hale i na louce před ní, kam bylo hořící seno pomocí nakladače majitele vyváženo.

Kvůli silnému zakouření probíhal zásah v dýchací technice. Aby měli hasiči dostatek vody, bylo zřízeno na Olešce čerpací stanoviště. Sousední objekty se zvířaty se podařilo hasičům uchránit. Z náročného zásahu se jednotky vracely kolem třetí hodiny ranní. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 700.000 Kč, příčina je v šetření.

Zasahující jednotky:

  • HZS Libereckého kraje PS Semily
  • HZS Libereckého kraje PS Jilemnice
  • JSDH Košťálov
  • JSDH Lomnice nad Popelkou
  • JSDH Libštát
  • JSDH Stružinec
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet