Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na uznávání osvědčení pro práci s pilou jsme se zeptali specializované firmy, která výcvik provádí

Možná jste už postřehli, že GŘ HZS ČR vydalo nový SIAŘ (částka 11/2014) ze dne 25. 2. 2014, kterým se mění legislativa používání řetězových a rozbrušovacích motorových pil u HZS. Zeptali jsme se na tuto problematiku ve firmě, která pily učí již od roku 2008.

Jakým způsobem lze získat osvědčení pro práci s motorovou pilou?

Naše firma pořádá několik typů kurzů. Pro členy jednotky PO připadá v úvahu kurz PILY-JPO. Tento kurz má osnovy upraveny v souladu s osnovami HZS. Klasický kurz obsahuje 35 hodin a tento kurz je rozšířen o práci s rozbrušovací pilou, práci s pilou na stavebních konstrukcích a další specifika s pilou u zásahu.

Jakým způsobem kurz probíhá?

Po přihlášení a obdržení objednávky odesíláme materiály pro samostudium. Po zvládnutí samostudia, kdy mají uchazeči možnost konzultací mailem nebo telefonicky, zahájíme výuku formou „webináře“ a elektronických testů. Následuje náš příjezd do místa JSDH a probíhá zbytek teoretické výuky. Veškeré vybavení (projektor, plátno, pily, dřevorubecké nářadí a ostatní učební pomůcky ) si vozíme své. Pak následuje dvoudenní praktický výcvik, který lze po doložení praxe a prokázání dovedností s motorovou pilou přiměřeně zkrátit.

To znamená, že vy jezdíte za hasiči do jejich působiště?

Samozřejmě. Přijde nám rozumnější, když naši lektoři přijedou k vám, než aby například 10 hasičů jelo do Prahy, hledali si ubytování a stravu. Jezdíme v počtu, který je adekvátní počtu uchazečů. Chceme lidi s pilou naučit pracovat a ne jen brát peníze za dvě hodiny na učebně. Máme za sebou poměrně dost sborů a všude byli spokojení o čemž svědčí i to, že nás zvou na opakovací školení a výuku nových členů.

Takže osvědčení získané u Vás je uznávané HZS?

Ano. Uchazeč, který úspěšně absolvuje kurz zakončený závěrečnou zkouškou, obdrží „Osvědčení pro práci s motorovou pilou“, dokumenty potvrzující soulad učebního programu s učebními osnovami vydanými MV-generálním ředitelstvím HZS ČR a kopii platné akreditace vzdělávacího programu. Hasič toto potvrzení předkládá příslušnému HZS kraje, který uznává jeho platnost vydáním vlastního evidovaného potvrzení.

Myslíte si, že toto je správná cesta, umožnit soukromému sektoru učit pily i hasiče?

Doufáme, že ano. Získat akreditaci MŠMT není jednoduché. Ministerstvo provádí pravidelné kontroly akreditovaných zařízení, takže firmy, které dosud jen papíry vystavovaly, by neměly uspět. A mám pocit, že snad všichni hasiči jsou soudní a mají chuť se něco naučit a ne jen za kus papíru zaplatit. Naše kurzisty vypouštíme s tím, že jsme je naučili maximum z toho, co umíme my. Dále už je na nich, jak s tím naloží. Pokud rok nevezmou pilu do ruky, tak je to špatně.

Kde se dají zjistit další informace k této problematice?

Základní informace jsou na webových stránkách www.pily-jpo.cz nebo www.kurzy –pily.cz –pily.cz. Tady je také možné přihlásit se na nultý ročník dovednostní soutěže v ovládání motorové pily PILA CUP 2014. Další informace k této soutěži najdete také na facebookovém profilu.

Sdílet