Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali labuti na tenkém ledě v Hlučíně

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Hlučína a Opavy vyjely v pondělí 14. 1. 2008 před polednem zachránit labuť, která podle několika telefonujících svědků patrně zamrzla na hladině Hlučínské štěrkovny – minimálně před dvěma dny.




Operační středisko hasičů o výskytu tvora informovala Městská policie v Hlučíně. Bílý chuchvalec ležel nehnutě až ve vzdálenosti zhruba 300 metrů od břehu jezera. Hasiči neriskovali chůzi po nebezpečně tenkém a praskajícím ledě, proto se dva z nich převlékli do nepromokavé kombinézy a ty desítky metrů k labuti se pustili velmi opatrně po svých a ještě s gumovým člunem v záloze.

Když přišli až k labuti, záhy zjistili, že není přimrzlá, ale již je mrtvá a také bez známek zranění. Strčili ji do igelitového pytle a naložili na člun, se kterým opět velmi opatrně dorazili až na břeh. Tam ji předali hlučínským strážníkům, kteří ji odvezli do kafilerie k likvidaci.

Letošní zima je vůči divokému vodnímu ptactvu velmi příznivá. Hladiny stojatých vod totiž velmi brzy rychle a dobře zamrzly, proto neměly divoké kachny a labutě možnost zamrznout. Přesto hasiči v celém kraji již tuto zimní sezonu vyjeli k „záchraně“ několika živých tvorů po mnoha úpěnlivých telefonátech pozorných občanů. Bez hnutí sedící pták obvykle opravdu vypadal jako přimrzlý k ledu, ale v posledních okamžicích před ulovením hasiči vždy odletěl.

O záchraně přimrzlých a jinak zraněných ptáků na vodě nevedou hasiči žádnou speciální statistiku, a to ani v Moravskoslezském kraji. Za poslední tři měsíce ale nemám ani jednu informaci, že by museli hasiči v našem kraji nějakou labuť, kachnu či podobného tvora z ledu vysekávat.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet