Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesní hrabanka hořela v Národním parku České Švýcarsko nad „Pochodem smrti“, zapálil ji blesk

Do Národního parku České Švýcarsko, do lokality zvané nad „Pochodem smrti“, která se nachází až u německých hranic, vyjeli na žádost správců parku hasiči ze dvou jednotek k nahlášenému požáru hrabanky.

Lesníci již delší dobu cítili na různých místech kouř a tušili, že hrabanka někde hoří. Vítr však kouř roznášel jak se mu zachtělo a lokalizovat nevelké místo nebylo jednoduché. Nakonec ho doslova „vyčmuchal“ až jeden ze zaměstnanců parku právě po páteční třinácté hodině.

Operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče z Varnsdorfu se dvěma cisternami, společně s nimi vyjela také krásnolipská dobrovolná jednotka s jednou cisternou. Hasiči, vedení automobilem správců, dojeli po komunikacích pod kopec, na kterém hořelo, dále už museli po svých.

Do strmého kopce s sebou samozřejmě nesli několik „béčkových“ a „céčkových“ hadic, kterými museli dostat vodu až k požáru. Ten, jak se na místě ukázalo, vznikl od blesku – strom uprostřed byl bleskem doslova „rozčísnutý“. Hořelo a doutnalo na ploše několika desítek metrů čtverečních.

Po zavodnění hadic hasiči prováděli dvěma C proudy prolívání hrabanky pomocí speciálních proudnic, došlo také na speciální ekologické smáčedlo, které vodu dostalo do hloubky.

Hasiči vodou zasažená místa několikrát důkladně prolili a když už se z žádného místa znatelně nekouřilo, nelehký zásah před šestnáctou hodinou ukončili.

Sdílet