Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desítky výjezdů hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli větru

Téměř ke čtyřem desítkám případů, souvisejícím se silným větrem, museli vyjet profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji zhruba od úterní půlnoci do devíti hodin středy 16. 1. 2008.I­lustrační foto.

Jde jako „obvykle“ hlavně o jeden či více stromů, spadlých na silnice či chodníky a bránící dopravě, které musí hasiči odstranit. Základním technickým prostředkem je motorová pila.

Stromy již poškodily například autobusovou zastávku v Třinci-Oldřichovicích, v Opavě zase telefonní vedení. Vítr také několikrát potrhal plechové střešní krytiny, které hasiči provizorně upevňují. Ve dvou případech se postaral o větší narušení střechy, a to kolem 4. hodiny ranní ve Frenštátu pod Radhoštěm, kterou již hasiči upevnili, a ráno v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde jsou na místě hasiči a také tesařská firma. Nemám zatím naštěstí žádné informace o zranění osob.

Kolem dvou desítek výjezdů mají na kontě hasiči na Novojičínsku, desítku na Frýdecko-Místecku, na Opavsku dosud vyjížděli čtyřikrát, v Ostravě jednou, Bruntálsko je bez výjezdů hasičů kvůli silnému větru. Na Novojičínsku „dominuje“ Frenštát pod Radhoštěm již se 14 zásahy zdejších šikovných dobrovolných hasičů, po čtyřech výjezdech mají na kontě hasiči na území Opavy a Kunčic pod Ondřejníkem, tři zásahy byly na území Třince.

Jako první spadl půl hodiny před úterní půlnocí smrk přes silnici v obci Janovice v okrese Frýdek-Místek, na druhý zásah hasiči „čekali“ do tří hodin, kdy spadly v Opavě-Suchých Lazcích dva stromy na komunikaci. Pošet dosud spadlých stromů se dá počítat na desítky.

Podle meteorologů se má vítr v našem kraji utišit již během středečního dopoledne.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet