Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v Moravskoslezském kraji již padesátkrát

Přes padesát výjezdů k popadaným stromům na komunikace, uvolněným plechům a poškozeným střechám a vedení absolvovali profesionální a dobrovolní hasiči během středy 16. 1. 2008 v Moravskoslez­ském kraji.

Přes padesát výjezdů k popadaným stromům na komunikace, uvolněným plechům a poškozeným střechám a vedení absolvovali profesionální a dobrovolní hasiči během středy 16. 1. 2008 v Moravskoslezském kraji, hlavně na Beskydsku. První výjezd byl sice již před úterní půlnocí, ale hlavní dřina začala až po třetí hodině ranní. Vítr se po 15. hodině utišoval a pak se daly předpokládat už jen jednotlivé zásahy.

Plná polovina středečních zásahů byla zaznamenána na Novojičínsku. Rekordmany v počtu zásahů se v tomto okrese i v celém kraji stali dobrovolní hasiči z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří od časného rána do odpoledne vyjeli ke dvěma desítkám nejrůznějších zásahů na území jejich města.

Celkem 15 zásahů mají po středě na kontě hasiči z Frýdecko-Místecka, tedy opět z oblasti Beskyd. Hasiči z Opavska vyjeli kvůli silnému větru šestkrát, ostravské jednotky čtyřikrát. Klid měli tentokrát hasiči v okresech Bruntál a Karviná, alespoň do 15:30.

Počty popadaných či nebezpečně nakloněných stromů na silnicích a chodnících, které museli hasiči řezat a odklízet (na jednom místě jich našli často více než jeden kus), se dají počítat na desítky. Jednou například spadl strom na autobusovou zastávku v Třinci-Oldřichovicích, jinde poničil telefonní vedení, dvakrát museli hasiči vyjet ke stromům, které potrhaly kolem středečního poledne elektrické dráty (Frenštát pod Radhoštěm/zasa­hovala místní jednotka a Ostravice/zasa­hovala jednotka z Frýdlantu nad Ostravicí).

Hasiči na různých místech kraje několikrát provizorně upevňovali povolené plechy na střechách rodinných domků (a také na střeše mateřské školy ve Frenštátu pod Radhoštěm).

Poryvy větru se podle informací, které mám k dispozici, dosud obešly bez zranění. Přitom například na území Frenštátu pod Radhoštěm padaly stromy i na zaparkovaná auta, ale bez lidí. Jeden strom spadl dopoledne v Čeladné-Podolánkách (okres Frýdek-Místek) na nákladní automobil, převážející dřevo. Také bez zranění.

Vítr také shodil ve satředu ráno část plechové sedlové střechy rodinného domku v Kunčicích pod Ondřejníkem (, okres Frýdek-Místek). Operační středisko hasičů obdrželo informaci o události před půl devátou ráno. Na místo byla vyslána jednotka HZS MSK ze stanice ve Frýdku-Místku a místní dobrovolní hasiči. Po úvodní obhlídce hasiči přišla opravit střechu tesařská/pokrý­vačská firma. Hasiči se mohli vrátit na základnu.

Jako první spadl půl hodiny před úterní půlnocí smrk přes silnici v obci Janovice v okrese Frýdek-Místek, na druhý zásah hasiči „čekali“ do tří hodin, kdy spadly v Opavě-Suchých Lazcích dva stromy na komunikaci.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet