Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali ve Studénce u cisterny s unikající chemickou látkou

K železničnímu vagonu, z něhož nakonec unikal „pouze“ málo škodlivý dusičnan amonný smíchaný s močovinou, vyjeli ve středu 16. 1. 2008 odpoledne tři hasičské jednotky do železniční stanice Studénka.

K železničnímu vagonu, z něhož nakonec unikal „pouze“ málo škodlivý dusičnan amonný smíchaný s močovinou, vyjeli ve středu 16. 1. 2008 odpoledne tři hasičské jednotky do železniční stanice Studénka (okres Nový Jičín). Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Do kolejiště uniklo jen malé množství hnojiva.

Operační středisko hasičů obdrželo ve čtvrt na tři odpoledne informaci o úniku neupřesněné chemické látky z železniční cisterny ve stanici Studénka. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Novém Jičíně a Bílovci a také drážní hasiči.

Na železniční stanici se část hasičů nejprve převlékla do protichemických obleků a vydala se na průzkum. Chemická látka, která měla být podle prvotních informací žíravá a hořlavá, unikala horní částí cisterny přes pojistný ventil a také přes uvolněné šrouby poklopu po boku cisterny do kolejiště. Do „pohybu“ ven se zřejmě dala kapalina při posunování a brzdění vagonu.

Hasiči vyřešili problém jednoduše – opět v protichemických oblecích uvolněné víko utáhli. Potom podle nákladového listu na cisterně a údajů vysílací firmy na jejích webových stránkách zjistili, že jde o neškodné hnojivo v kapalném stavu – směs dusičnanu amonného a močoviny. Podle velitele zásahu se po areálu železniční stanice žádný zápach nešířil.

Z cisterny podle prvních odhadů hasičů uniklo jen minimum hnojiva v kapalné podobě. Kolik ho bylo skutečně, se zjistí až po převážení cisterny ve firmě z Novojičínska, které byl náklad určen.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet